Flexibelt arbete

Ensam är stark?

2019-11-13

Det flexibla arbetslivet har gett oss frihet att arbeta varifrån vi vill och när vi vill. Men de senaste åren har det kommit varningssignaler om att många känner sig ensamma och isolerade i sitt arbete.

Webbfråga

Brukar du jobba när du är sjuk?

 • Nej, aldrig 8%  
 • Beror på hur sjuk jag är 44%  
 • Ja, svårt att vara borta 25%  
 • Är nästan aldrig sjuk 23%  
Totalt antalet röster: 484

Bildreportaget

Växtkraft

2019-10-22

Växter förvandlar trötta kontor till gröna trivsamma arbetsmiljöer och får hotell och restauranger att sticka ut i mängden. I Luwasa Greenstylings växthus står hundratals växter men i krukorna finns inte en gnutta jord. Hur kommer det sig?

 • Bild: Linn Bergbrant

 • Luwasa är ett fjärde generationens familjeföretag som började som handelsträdgård 1916. 1968 började man rikta in sig på odlingskonceptet hydrokultur. ”Att ha mycket växter på sitt kontor minskar sjukfrånvaron. Förutom det visuella så handlar det om att man förbättrar luften med mer syre och högre luftfuktighet.” säger vd:n Peter Lind.

  Luwasa är ett fjärde generationens familjeföretag som började som handelsträdgård 1916. 1968 började man rikta in sig på odlingskonceptet hydrokultur. ”Att ha mycket växter på sitt kontor minskar sjukfrånvaron. Förutom det visuella så handlar det om att man förbättrar luften med mer syre och högre luftfuktighet.” säger vd:n Peter Lind.

  Bild: Linn Bergbrant

 • På IT-företaget Fujitsu har Luwasa skapat den här växtväggen i receptionen. Ungefär en gång i månaden kommer växtskötaren Patrick Noaksson hit för service. Han vattnar, beskär och torkar av.

  På IT-företaget Fujitsu har Luwasa skapat den här växtväggen i receptionen. Ungefär en gång i månaden kommer växtskötaren Patrick Noaksson hit för service. Han vattnar, beskär och torkar av.

  Bild: Linn Bergbrant

 • ”Som växtinredare gör man magi med kontor. Vi tar in naturen och suddar ut gränserna mellan ute och inne. Det handlar mycket om att läsa av kundens signaler, förstå behoven och göra en tolkning utifrån det”, säger Elisabeth Lagerkvist som är växtinredare.

  ”Som växtinredare gör man magi med kontor. Vi tar in naturen och suddar ut gränserna mellan ute och inne. Det handlar mycket om att läsa av kundens signaler, förstå behoven och göra en tolkning utifrån det”, säger Elisabeth Lagerkvist som är växtinredare.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Förutom att frigöra syre absorberar krukväxter kemikalier i luften och omvandlar de eventuella giftiga partiklarna till ofarlig luft. Några av de bästa luftrenarna är svärmorstunga och murgröna.

  Förutom att frigöra syre absorberar krukväxter kemikalier i luften och omvandlar de eventuella giftiga partiklarna till ofarlig luft. Några av de bästa luftrenarna är svärmorstunga och murgröna.

  Bild: Linn Bergbrant

 • En kund behöver hjälp med att förvandla en gemensamhetslokal i en bostadsrättsförening till orangeri. Elisabeth Lagerkvist ställer frågor kring bland annat belysning, ljusförhållanden och golv och kommer med förslag på kruktyper och växtsorter.

  En kund behöver hjälp med att förvandla en gemensamhetslokal i en bostadsrättsförening till orangeri. Elisabeth Lagerkvist ställer frågor kring bland annat belysning, ljusförhållanden och golv och kommer med förslag på kruktyper och växtsorter.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Mustafe Mahamed har varit på Luwasa i ungefär ett år. Det började som praktik och nu har han fått ett instegsjobb med stöd från Arbetsförmedlingen. Som en del av serviceteamet jobbar han både i företagets egna växthus och med att besöka kundernas arbetsplatser.

  Mustafe Mahamed har varit på Luwasa i ungefär ett år. Det började som praktik och nu har han fått ett instegsjobb med stöd från Arbetsförmedlingen. Som en del av serviceteamet jobbar han både i företagets egna växthus och med att besöka kundernas arbetsplatser.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Bananplanta är en trendig växt som många efterfrågar nu. Innan leverans tvättas växter med tjockare blad försiktigt med ljummet vatten och såpa för att få bort damm.

  Bananplanta är en trendig växt som många efterfrågar nu. Innan leverans tvättas växter med tjockare blad försiktigt med ljummet vatten och såpa för att få bort damm.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Plattor med mossa är ett populärt element inom växtinredning som utöver att vara dekorativ även har ljudabsorberande effekter. Den plockas i Norge för att sedan färgas och konserveras. ”Det skapar lugn i sinnet att ha organiska material omkring sig”, säger Elisabeth Lagerkvist till sin kund.

  Plattor med mossa är ett populärt element inom växtinredning som utöver att vara dekorativ även har ljudabsorberande effekter. Den plockas i Norge för att sedan färgas och konserveras. ”Det skapar lugn i sinnet att ha organiska material omkring sig”, säger Elisabeth Lagerkvist till sin kund.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Hydrokultur innebär att man odlar utan att använda jord och att man i stället tillsätter näring separat. Med sådana här mätare som sticks ner i krukan håller man koll på vattennivån.

  Hydrokultur innebär att man odlar utan att använda jord och att man i stället tillsätter näring separat. Med sådana här mätare som sticks ner i krukan håller man koll på vattennivån.

  Bild: Linn Bergbrant