Spännande jobb kan också vara tråkiga
Publicerat 19 maj 2016
En ny studie från finska Arbetshälsoinstitutet gör upp med myten om att det bara är medarbetare med rutinuppgifter som blir uttråkade på jobbet. Även chefer och experter har tråkigt.
Den som har arbetsuppgifter som går på rutin och inte kräver så mycket tankeverksamhet kan lätt känna meningslöshet. Men faktum är att personer som har spännande jobb och fina titlar också upplever tristess. Det visar en studie från finska FIOH, Finnish Institute of Occupational Health, där 72 chefer och specialister inom försäljning, bank, finans och administration intervjuats.
– Att känna sig uttråkad ibland är vanligt och inte farligt. Men det är viktigt att vara uppmärksam på det och undvika att det blir en dominerande eller permanent känsla, säger Lotta Harju, en av forskarna bakom studien, i en kommentar.
Forskarna pekar ut tre situationer då vi blir uttråkade på jobbet. En är när jobbet inte är tillräckligt utmanande och arbetsuppgifterna går på rutin. En annan är när arbetsmängden är för stor och målen otydliga. Den tredje och sista situationen är när man ofta blir avbruten eller får nya direktiv. Det kan vara byråkrati och administrativa bördor som tillkommer, chefer som vill kontrollera saker eller kollegor som lägger sig i. Resultatet blir ofta att överblicken och den röda tråden går förlorad.
– När man är uttråkad använder man inte sin fulla potential. Man blir passiv och arbetsförmåga och produktivitet faller. Ofta använder man arbetstiden till privata saker, säger Lotta Harju.
Hennes tips till organisationer och företag som vill motverka uttråkade medarbetare är att utnyttja alla medarbetares fulla potential och uppmärksamma och ta vara på var och ens kunskaper.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Så mycket kortar generativ AI arbetstiden
AI • För yrkesgrupper som sysslar med textproduktion i jobbet kan generativ AI kapa 40 procent av arbetstiden och öka kvaliteten på det som produceras med 18 procent. Det visar en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.