Hoppa till huvudinnehållet

Vårens mest lästa artiklar 2023

Bild: Kollage

Vårens mest lästa artiklar

Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest läsa artiklar.

Trendigt att trappa ner på jobbet

Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?

Carina LindfeltCarina Lindfelt, avdelningschef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.
Bild: Svenskt Näringsliv

Artificiell intelligens - tjänstemännens jobb förändras mest

AI-tränare och AI-etikexpert. Det är några nya yrken som kan uppstå till följd av att AI-stödda verktyg nu letar sig in i arbetslivet. Arbetstillfällen försvinner inte nödvändigtvis – men många jobb kommer förändras, spår arbetsmarknadens parter.

 

Bild: Pexels/Alex Knight

Så förändras arbetslivet av AI

När amerikanska Open AI:s chattverktyg Chat GPT lanserades i slutet av november nåddes 1 miljon användare den första veckan. Få yrken kommer vara opåverkade av det kraftfulla teknikskifte som nu pågår. Det spår två av Sveriges främsta experter på artificiell intelligens.

 

Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning

Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid. Men med rätt insatser kan arbetsgivaren skapa en friskare arbetsplats, enligt Ola Ogén som är psykolog på hälsoföretaget Feelgood.

 

Droger
Bild: Susanne Engman

Fler testar positivt för droger på jobbet

Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.

Senaste om Mer om arbetsmiljö