Hoppa till huvudinnehållet
Tekniska problem med nyhetsbrev och mejlskolor

Just nu går det inte att anmäla sig till våra nyhetsbrev och mejlskolor. Vi jobbar med att lösa problemet.

Är du skyddsombud?

För skyddsombud

Som skyddsombud är det bra om du hjälper till att uppmärksamma arbetsmiljön och eventuella risker för belastningsskador och hur de kan förebyggas.

Som underlag för ditt arbete finns en översikt om vilka lagar och regler som gäller för städares arbetsmiljö.

Tycker du att det är svårt att få arbetsgivaren att se nyttan av att arbeta med er arbetsmiljö? Det är ofta enklare att få igenom förbättringar av arbetsmiljön om arbetsgivaren inser att förbättringen innebär fördelar för verksamheten. Använd gärna råden från framgångsrika städföretag.

Bra städmetoder

Städning kan göras med olika städmetoder och redskap. Ur arbetsmiljösynpunkt är det viktigt att undvika gammaldags metoder, som svabb och vattenhink, för att i stället använda moderna, effektiva och miljöanpassade städmetoder som är mer skonsamma för städaren. Läs mer om rekommenderade städmetoder.

Bra arbetsteknik

Städning är ett hantverk, där kroppen är ett viktigt verktyg som måste användas på rätt sätt. Vilken arbetsteknik man lärt sig har därför stor betydelse för om man riskerar att få värk och arbetsskador. Titta gärna på filmerna som visar bra arbetsteknik och använd dem som underlag vid till exempel arbetsmiljöinformation och -utbildningar och introduktion av nyanställda. Det finns också ett handledarmaterial som stöd för den som arbetar med att introducera städare till bra arbetsteknik.

Organisera städarbetet

Många städare beskriver att de fått ont efter att ha arbetat med extra arbetsuppgifter. Det kan handla om att rycka in när någon blir sjuk, att städa efter kollegor som fått klagomål på städningen eller vid storstädning. Om städare ofta måste städa större städområden eller arbeta med tyngre städning än vanligt ökar risken för belastningsskador.

Med god planering och genomtänkt organisering kan ni både effektivisera städarbetet och motverka belastningsskador. Här kan du läsa mer om hur ni kan organisera städarbetet så att det blir effektivt, utan att överbelasta städarna.

När någon får ont

Det är viktigt att ta värk på allvar, eftersom det är en signal om att man behöver vidta åtgärder. Om man väntar riskerar värken att förvärras, i värsta fall kan långvarig värk bli kronisk. Läs gärna mer om vad man kan göra när städare fått värk. Där finns också tips om vad man kan göra för att förebygga värk.

Utformning av lokaler

Det går att underlätta städning avsevärt genom att göra lokaler mer städvänliga. Och det är fler än städarna som tjänar på städvänliga lokaler. Städning utgör 60–80 % av driftskostnaderna för lokaler, så fastighetsägare och hyresgäster kan också få mer effektiv städning för pengarna.

Använd gärna Städvänlighetskollen som underlag när ni diskuterar med kunder hur man bäst kan underlätta städningen.

Friskvård

Friskvård är bra, men vilken roll fyller den för städare? Läs mer om friskvård för städare.

Hitta på sidan