Hoppa till huvudinnehållet
Tekniska problem med nyhetsbrev och mejlskolor

Just nu går det inte att anmäla sig till våra nyhetsbrev och mejlskolor. Vi jobbar med att lösa problemet.

Är du ergonom, sjukgymnast eller arbetar inom företagshälsovården?

För företagshälsovården

Det är vanligt att städare som börjar få besvär och kanske blivit sjukskrivna får hjälp av ergonom, sjukgymnast eller någon annan inom företagshälsovården. Webbplatsen Allt om städ innehåller mycket information för dig som arbetar med sådana frågor – information som du kan ha nytta av i kontakten med städare, arbetsgivare och chefer. Allt om städ bygger på kunskaper om de faktorer som har stor betydelse för uppkomsten av belastningsskador bland städare. Webbplatsen innehåller också handfasta tips och råd om vad man kan göra för att minska risken för arbetsskador. 

Minska risken för arbetsskador bland städare

Det är vanligt att städare har olika typer av besvär eller värk på grund av sitt arbete. Städare är den yrkesgrupp som har mest långtidssjukskrivningar vilket gör det viktigt att veta hur man kan minska risken för belastningsskador.

Är det svårt att få städföretaget att se affärsmässig nytta i de här frågorna? Det är ofta enklare att få igenom förbättringar om arbetsgivaren inser att förbättringen innebär fördelar för verksamheten. Använd gärna råden från framgångsrika städföretag.

Städmetoder

Städning kan göras med olika städmetoder och redskap. Man ska undvika gammaldags metoder, som svabb och vattenhink, och i stället använda moderna, effektiva och miljöanpassade städmetoder som är mer skonsamma för städaren. Det kan till exempel handla om moppar i moderna material, som oftast är torra eller fuktiga i stället för blöta, eller om ergonomiska moppskaft som lätt kan anpassas efter användare och arbetsuppgift. Läs mer om rekommenderade städmetoder.

Arbetsteknik

Städning är ett hantverk, där kroppen är ett viktigt verktyg som måste användas på rätt sätt. Vilken arbetsteknik man lärt sig har därför stor betydelse för uppkomsten av besvär och arbetsskador. Titta gärna på filmerna som visar bra arbetsteknik. Det finns också ett handledarmaterial som stöd för den som arbetar med att introducera städare till bra arbetsteknik.

Planering och organisation av städarbetet

Det finns mycket man kan göra för att förebygga arbetsskador. Med god planering och genomtänkt organisering går det att både effektivisera städarbetet och motverka belastningsskador. Läs gärna mer om hur man kan organisera städarbetet så att det blir effektivt, utan att överbelasta städarna. För också gärna en dialog med chefer och arbetsledare om hur städarbetet kan planeras och organiseras.

När någon får ont

Det är viktigt att ta värk på allvar, eftersom det är en signal om att man behöver vidta åtgärder. Om man väntar kan värken förvärras och i värsta fall kan långvarig värk bli kronisk. Riskerna med att inte göra något åt en städares värk är flera. Utöver ökat lidande och minskade inkomster för städaren innebär städarens värk också ökade kostnader för städföretaget! Helst ska värk förstås förebyggas. Läs de råd som tagits fram speciellt för städare med värk.

Friskvård

Friskvård är bra, men vilken roll fyller den för städare? Läs gärna mer om friskvård för städare.

Hitta på sidan