Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsklimat

Negativ feedback gör mer skada än nytta

Slösa med positiv feedback men var sparsam med den negativa. Forskning har nämligen visat att negativ kritik hämmar mer än den gör nytta. Positiv återkoppling utvecklar däremot både individen och organisationen.

För några år sen var det populärt att prata om "sandwichmetoden" när det gäller att ge varandra feedback. Det vill säga att man lindar in negativ kritik mellan två positiva omdömen. Detta är både förlegat och ineffektivt enligt psykologen Oskar Henrikson, vd och grundare på Psykologifabriken.

– Det är lätt att tro att man bara lär sig och utvecklas av negativ feedback. Men det är precis tvärtom. I den positiva feedbacken ryms ju alla framgångsexempel och lärdomar och när någon påpekar vad du gjort bra förstärks det beteendet. Positiv feedback hjälper oss att byta fokus från det som inte fungerar till det som faktiskt gör det. Foto: Eva Lindblad

Om du däremot lindar in negativ kritik i ett par positiva omdömen riskerar du medarbetare som alltid är på sin vakt när du säger något positivt och som inte tar till sig varken det negativa eller positiva.

– De kommer att tänka "oj, nu kommer min kollega och ger mig positiv feedback, det betyder att jag snart får skäll", och så slår de dövörat till, säger Oskar Henrikson.

Slutar lyssna vid negativ kritik

Det visade även en studie vid Texas A&M University, där forskare studerade hur 102 bankanställda reagerade på feedback. De medarbetare som mest fick negativ feedback hanterade det just genom att slå dövörat till. De som däremot arbetade i en miljö med mycket positiv återkoppling var mer mottagliga även för korrigeringar.

Måste man då helt sluta att ge negativ kritik på jobbet? Nej, det är förstås viktigt att kunna säga ifrån när något är problematiskt. Men det finns några saker att tänka på.

– Till att börja med gäller det att skapa en kultur där feedback är en naturlig del av vardagen och där alla medarbetare är trygga med att få återkoppling. För om det finns tillräcklig trygghet i relationen är det okej att även komma med korrigerande kommentarer, säger Oskar Henrikson och tillägger:

– Tänk dock på att separera positiv och negativ kritik i tid annars finns risken att man bara hör det negativa. Och slösa gärna med den positiva feedbacken. Det kan vara bra att låta det gå minst fem positiva kommentarer på en negativ.

Öva på att ge feedback

Många upplever att det är svårt både att ge och ta emot feedback. Då är det träning och åter träning som gäller, menar Oskar Henrikson.

– Det kan börja med små observationsövningar, där man lägger märke till när kollegorna gör något bra, nästa steg är att berätta för varandra när vi tycker att någon gjort något bra och att få in det som en rutin på mötena. Till slut blir det en naturlig del av vardagen, säger han och ger ytterligare ett gott råd på vägen till en lyckad feedbackkultur.

– Fråga gärna hur dina medarbetare vill få sin feedback. Det kan nämligen skilja sig åt från person till person. En del vill ha feedback på hur de presterar, andra på hur de jobbar ihop med andra personer. Om du individanpassar din positiva feedback blir det mer kraftfullt.

 

 

 

FYRA TIPS

För lyckad feedback

  • Fokusera på det positiva – låt det gå minst fem positiva kommentarer för att väga upp en negativ.
  • Separera positiv och negativ återkoppling i tid.
  • Ge återkoppling på det en person har gjort, inte på hur hen är. Beteende är viktigare än egenskaper.
  • Öva varje dag på att ge varandra feedback, i stort som smått.

 

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Tips och råd