
Bild: Marianne Zetterblom
Glad sommar önskar Arbetsliv!
Publicerat 1 juli 2021
Nu tar Arbetsliv sommaruppehåll. Under tiden bjuder vi på lite sommarläsning. Läs vår artikelserie om kontoret efter pandemin eller ett urval av våra bästa tipsartiklar. Vi ses i augusti igen!
Artikelserie om hybridkontoret:
Så blir kontoret efter pandemin
Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
Läs mer:
Hybridkontoret – det nya normala?
Efter ett år av distansarbete, videomöten och hemmaluncher börjar företagen förbereda sig för en återkomst till kontoren i höst. Men det kommer knappast bli precis som förr, snarare en mix av distans- och kontorsarbete.
Läs mer:
"Flexibilitet är självklart på en modern arbetsplats"
Det handlar inte om var du sitter utan vilket resultat du levererar. Med den devisen har bostadsbolaget Castellum infört permanent flexibilitet för alla medarbetare. Ett upplägg som påbörjades före pandemin och som fortsätter även efter.
Läs mer:
Så får du det nya flexibla arbetslivet att fungera
Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Läs mer:
Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret
I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
Läs mer:
Tipsartiklar om arbetsmiljöarbete:
Så gör ni en arbetsmiljöpolicy
Alla företag oavsett storlek ska ha en arbetsmiljöpolicy. Den kan liknas vid en avsiktsförklaring som beskriver hur ni vill ha det på jobbet. Men för att policyn inte ska bli ett dokument behöver ni involvera medarbetarna och revidera den regelbundet.
Läs mer:
Nio tips för personalmötet
Arbetsplatsträffar och avdelningsmöten är bra tillfällen att ta upp frågor om arbetsmiljö, trivsel och utveckling av medarbetarna. Alla verksamheter ser olika ut men det finns några generella knep för att öka engagemanget och nyttan med mötena.
Läs mer:
Öva dig på acceptans
En uppsägning eller insikten om att semesterplanerna inte går att genomföra. Coronapandemin har inneburit mer eller mindre tuffa besked för de flesta. Men genom att öva sig på acceptans går det lättare att komma vidare och göra det bästa av livet här och nu.
Läs mer:
Sju råd om någon är mobbad
Ingen arbetsplats är helt fri från kränkningar. Om det framkommer att en anställd känner sig utsatt är det viktigt att ta tag i det direkt. För det sämsta ni kan göra är att inte göra något alls.
Läs mer:
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.