Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Christina Drejenstam Johansen

Så gör du

Öva dig på acceptans

Sparkrav eller varsel om uppsägningar? De flesta är med om mer eller mindre tuffa besked under ett arbetsliv. Men genom att öva sig på acceptans går det lättare att komma vidare och göra det bästa av livet här och nu.

Sluta föra krig mot tillvaron
Acceptans är inte ett passivt förhållningssätt och det är inte samma sak som att ge upp. Se det snarare som ett sätt att sluta föra krig mot tillvaron. Att acceptera i stället för att kämpa emot innebär ofta en känsla av sorg. Men det ger samtidigt ett inre lugn – som ett hav som kommer till ro efter en storm. Motsatsen – att inte acceptera gör att vi låser oss och inte kommer vidare med våra liv. Ett tydligt exempel är separation. Den som vägrar acceptera att bli lämnad riskerar att fastna i känslor av ilska och bitterhet som kan försvåra umgänge med gemensamma barn.

Surfa på känslorna
Acceptans innebär att välja att se och stå ut med både sin inre och yttre verklighet utan att fly, undvika förvränga eller döma den – hur plågsam den än kan vara. Det är en slags beskrivande observation av verkligheten som kan liknas vid ett matchreferat på radion. Eftersom lyssnarna inte ser matchen så måste kommentatorn göra en rak beskrivning av det som sker på planen. På samma sätt kan du öva dig på att styra din uppmärksamhet och bara registrera de känslor som kommer när du blir ledsen eller orolig över något. Surfa på känslorna utan att låta dig dras ner i djupet.

Ge dig själv en tidsfrist
När du sitter framför chefen och just har fått ett jobbigt besked är det bra att stanna upp och vänta med att agera. Ge dig själv lite tid att smälta beskedet. Gå hem eller ta en fika och tillåt dig själv att känna alla olika känslor som kommer – chock, ilska eller rädsla. Intala dig inte att du måste vara stark, det är okej att vara ledsen.

Varva känslor med fakta
Det är bra att tillåta sig själv att vara ledsen och arg men inte hela tiden. Varva känslorna med fakta. Föreställ dig att du gör en faktaruta – en sådan som brukar finnas i tidningen. Där spaltar du upp vad som har hänt och vad som har sagts ungefär som en reporter eller en observatör skulle göra. Starka känslor gör ofta att vi överdriver konsekvenserna av ett negativt besked eller undervärderar oss själva. Därför vinner du på att låta fakta och inte känslor visa vägen för de beslut du tar om hur du ska gå vidare.

Tryck in knappen igen – och igen
Att acceptera ett tungt besked är inget man gör en gång och sen är det färdigt. Acceptans är ett förhållningssätt till livet och något man måste öva och aktivt välja. Acceptansen är som en knapp som hela tiden åker ut och som du därför måste trycka in igen. Annars riskerar du att hamna i falsk acceptans och en slags läpparnas bekännelse. Du säger till din chef att du förstår och accepterar att din tjänst får ett annat innehåll men egentligen pågår en inre kamp där du är fast i negativa känslor och inte kommer vidare.

Våga vägra förändring
Vi har lärt oss att förändring och ständig utveckling är fint och eftersträvansvärt. Men den ständiga kampen att förändra får oss också att känna press eftersom vi aldrig får vila i tillvaron som den är. Fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt att renovera köket eller om det är värt att kämpa så för att se ung ut. Att välja bort förändring frigör tid till annat – som att njuta av naturen eller umgås med nära och kära.

Stå på din egen sida i livet
Se på dig själv som du ser på en riktigt god vän. Vad skulle du säga till en vän som går igenom en jobbig period? Helt säkert skulle du inte vara kritisk eller anklagande utan försöka stötta din vän efter bästa förmåga. Många brottas med väldigt höga prestationskrav på sig själva. Ibland är det nyttigt att säga till sig själv: nu får det vara nog. Det räcker så.


Källa: Anna Kåver, legitimerad psykolog och psykoterapeut samt författare. Råden om acceptans är hämtade från hennes bok Acceptans – att leva ett liv, inte vinna ett krig.

 

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Så gör du

Senaste om Tips och råd