Hoppa till huvudinnehållet

Gayathri Rathinavelu kopplar samman företag med ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden.

Bild: Foto: Bengt Alm

Mångfald

Hon hjälper unga talanger framåt

Företag som vill bli bra på innovation måste också vara bra på mångfald. Det säger Gayathri Rathinavelu som kopplar samman företag med ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden. Cheferna får på så sätt möta kandidater de annars inte skulle ha kommit i kontakt med och ungdomarna lär sig handfast affärstänk och får kontakter.

När omöjliga möten sker så sker förändring på riktigt, säger Gayathri Rathinavelu, grundare och styrelseordförande för The Good Talent.

Hon lärde sig tidigt att livet är ett lotteri och att varifrån du kommer har stor betydelse. När hon var fem år flyttade pappa och mamma från Indien för att slippa kastsystemets orättvisor, det som gjorde att hennes pappa, civilingenjören, aldrig fick ett chefsjobb. Och när Gayathri Rathinavelu senare gick på gymnasiet i Växjö här i Sverige såg hon plötsligt liknande strukturer. De av hennes klasskamrater som kom från socioekonomiskt utsatta områden fick inte jobb. Hon bestämde sig för att göra något åt det.

– Jag frågade mina klasskompisar vad de kunde och hur de skulle kunna lära ut det. Det var allt från att klippa hår till att dansa salsa. Så kontaktade jag studieförbunden och det hela slutade i ett pilotprojekt med syfte att skapa jobb för ungdomar.

Det var hennes första projekt, då var hon nitton år. Nu är hon 31 och nyligen talade hon på Chefdagen om ledarskap och om vinsten med mångfald, hur det påverkar och utvecklar ledarskapet.

– Ju fler perspektiv du har tillgång till på ett företag desto mer dynamik får du, och som ledare lär du dig att vara öppen för idéer och nya lösningar.

Gayathri Rathinavelu är självlärd, hon har lärt sig genom att kasta sig ut och dra igång olika entreprenörsprojekt. När hon upptäckte ekonomen Muhammed Yunus, som fick Nobels fredspris 2006 för sitt arbete med mikrokrediter (att ge lån till fattiga människor i stället för bidrag), föll allt på plats.

– Det passade mig perfekt att sy ihop det bästa från näringslivet, det vill säga hur man bygger ekonomisk hållbarhet med föreningstänket, att göra något för samhället som är större än en själv.

Hon startade konsultbyrån The Good Tribe. Målet var att skapa ett samhälle som tog tillvara alla mänskliga resurser.

– Vi utformade olika workshops och hjälpte kommuner och företag att hitta hållbara lösningar på lokala problem.
En kommun var Botkyrka och där föddes också det nuvarande företaget The Good Talents som Gayathri Rathinavelu startade tillsammans med Sandra Kinnaman Nordström. Visionen är att skapa ett bättre samhälle, där alla oavsett bakgrund har samma chanser till utveckling. Nyckeln till det är enligt Gayathri Rathinavelu nätverk och kunskap.

Företagets kärnverksamhet är ett ettårigt utbildningsprogram i ledarskap och entreprenörskap. Det är ett sätt att skapa samarbeten mellan företag och ungdomar och att hitta och synliggöra talanger från utsatta bostadsområden.

Det handlar också om att ge hopp och förebilder till de ungdomar som känner att de inte har så stor möjlighet att påverka sitt liv.

– Många av de ungdomar vi möter i förorten känner stolthet och gemenskap med sin förort men har också en känsla av att de är misslyckade. Vi vill ge hopp och stärka deras självkänsla.

Företagen vinner också på att få in nya grupper i sin verksamhet, fortsätter Gayathri Rathinavelu. Har man en personalgrupp som representerar hela Sverige som det ser ut i dag kan man utveckla och skapa produkter för alla grupper.

– Innovationshöjden ökar med antal olika grupper inom företaget.

Förutom utbildningsprogrammet arbetar The Good Talents med olika företagssamarbeten. Just nu arbetar de med Stena fastigheter i förorten Fisksätra. Chefer och unga talanger som har gått The Good Talents utbildningar träffas och diskuterar idéer.

– Det är en viktig del av vår verksamhet, att vi inte släpper ungdomarna efter att de gått vår utbildning. De blir också våra mentorer när vi utbildar nästa kull.

Abdigani Abdi är en av dem som fått hjälp att starta eget företag via The Good Talents utbildningsprogram. Han driver i dag Multicoach, ett konsultföretag inom träning och hälsa. Foto: Bengt Alm

Även om han beskriver sig själv som envis och självsäker saknade han tidigare kontakter och kunskap för att förverkliga sin dröm om att starta eget.

– Jag har alltid velat starta företag men visste inte hur jag skulle göra. Jag startade ett men det kom inte igång, säger Abdigani Abdi.

Hans fru berättade då om en tävling i Botkyrka där den som hade en bra idé kunde få gå utbildning. Abdigani Abdi blev antagen efter att ha pitchat sin företagsidé för en jury. Under utbildningen fick han lära sig hur man driver företag samt om personlig utveckling och hur han kunde utveckla sina personliga styrkor.

– Jag fick också viktiga kontakter som gjorde att jag kunde få igång mitt företag. Jag hade kanske fått igång det ändå, men det som nu tog sex månader hade kanske annars tagit sex år.

 

 

SJU TIPS

Öka mångfalden

  •  Fundera över vilka som sitter i de beslutsfattande rummen. Hur ser representationen ut?
  • Utmana förutfattade meningar om hur det ska se ut i styrelserummen.
  • Utmana de gamla sätten att jobba. Hur skulle det exempelvis vara att ta in några juniorer?
  • Ifrågasätt och undersök vilka kompetenser som behövs i de beslutsfattande rummen.
  • Analysera vad som händer när du tar in människor med andra bakgrunder i det beslutsfattande rummen.
  • Bjud in talangfulla människor som sitter på annan kunskap.
  • Jobba långsiktigt. Knyt kontakter med ungdomar och skapa ambassadörer.

Hanna Nolin

Mer om Mångfald

Senaste om Ledarskap