Ledarskap

161 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om ledarskap, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Så är framtidens ledaregenskaper

2021-03-30

Chefer som är bra på sociala relationer har klarat sig bättre under pandemin än chefer som är specialister. Det säger psykologen Fredrik Bengtsson som stöttar chefer i att hantera ledarskap på distans.

Många vinster med att vara sin egen chef

2021-03-29

Hemarbete ställer ökade krav på medarbetarna att själva leda sitt arbete. Men det behöver inte vara negativt. Enligt en ny studie kan självledarskap göra att medarbetarna mår bättre, får en bättre relation till sina kollegor och har lättare att sätta gränser mellan jobb och fritid.

Få tid att vara en bra ledare

2021-03-04

Hektiska arbetsdagar med hög arbetsbelastning och en fullbokad kalender är vardag för många chefer. Så hur gör man för att hinna med att också vara en god ledare?

Digitala skyddsronder ett alternativ under pandemin

2021-03-03

Att ha koll på att medarbetare som jobbar hemma inte jobbar för mycket eller blir utsatta för mobbning, är en stor utmaning. Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, tipsar om digitala skyddsronder för att bibehålla en bra arbetsmiljö under pandemin.

Chefer får stöd inför svåra samtal

2021-02-25

Chefer ska förebygga ohälsa på jobbet, men många är osäkra på hur de ska närma sig medarbetare som inte verkar må bra. Det vill forskaren Therese Eskilsson vid Umeå universitet råda bot på genom att utveckla ett digitalt stöd för sådana samtal.

”Hemarbete kommer bli en konkurrensfördel"

2021-02-15

Svenskarna trivs allt bättre med att arbeta hemifrån och två av tre efterlyser ett flexibelt arbetssätt efter pandemin, där hemarbete varvas med kontorsarbete. Det framkommer i en ny undersökning.

Så vill Svenska Spel jobba efter pandemin

2021-02-05

På Svenska Spel pågår ett projekt om hur arbetet ska se ut post corona. En majoritet av de anställda vill fortsätta jobba på distans i någon form även efter pandemin. Det måste vi möjliggöra som arbetsgivare, säger HR-direktören Maria Z Furenmo.

”Jag vill att alla ska må bra”

2021-02-04

En god arbetsmiljö är inte bara en angelägenhet för arbetsgivaren utan något som alla vinner på. Men det gäller att nå ut med det budskapet så att medarbetarna är med på tåget. Det säger Mattias Kvist, arbetsmiljötekniker och chef på Lindab Profil.

Därför vantrivs unga chefer

2021-02-03

Sverige har låg andel unga chefer jämfört med övriga länder i Europa. Dessutom funderar många av dem på att sluta. I ett forskningsprojekt vid Umeå universitet tittar man nu på vad unga chefer behöver för att trivas, må bra och vilja fortsätta i sin ledarroll.

Så välkomnar du nya medarbetare på distans

2020-12-21

Hur introducerar man och lär upp en ny kollega när de flesta jobbar hemifrån? En rekryterande chef och en nyanställd ger sina bästa pandemitips.

De byggde en digital arbetsplats från start

2020-12-08

En helt digital arbetsplats med medarbetare från hela världen. Det var vardag för Sandra Uddbäck under tiden på techbolaget Mapillary. Nu uppmanar hon svenska företag att våga ta steget och ställa om fullt ut till distansarbete under pandemin.

Growth mindset – ett sätt att tänka

2020-11-23

Böjlig och utvecklingsbar – eller statisk med medfödda talanger? Hur du ser på dig själv och dina medarbetares färdigheter kan få stor betydelse för hur väl rustad arbetsplatsen står i oroliga tider.

 

Webbfråga

Hur påverkas du av att vara hemma mer under pandemin?

  • Känner mig ensam 32%  
  • Har svårt att få till rutiner 19%  
  • Planerar framåt för att orka 10%  
  • Gillar att mysa hemma 39%  
Totalt antalet röster: 155