Ledarskap

153 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om ledarskap, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Så välkomnar du nya medarbetare på distans

2020-12-21

Hur introducerar man och lär upp en ny kollega när de flesta jobbar hemifrån? En rekryterande chef och en nyanställd ger sina bästa pandemitips.

”Jag vill att alla ska må bra”

2020-12-09

En god arbetsmiljö är inte bara en angelägenhet för arbetsgivaren utan något som alla vinner på. Men det gäller att nå ut med det budskapet så att medarbetarna är med på tåget. Det säger Mattias Kvist, arbetsmiljötekniker och chef på Lindab Profil.

De byggde en digital arbetsplats från start

2020-12-08

En helt digital arbetsplats med medarbetare från hela världen. Det var vardag för Sandra Uddbäck under tiden på techbolaget Mapillary. Nu uppmanar hon svenska företag att våga ta steget och ställa om fullt ut till distansarbete under pandemin.

Growth mindset – ett sätt att tänka

2020-11-23

Böjlig och utvecklingsbar – eller statisk med medfödda talanger? Hur du ser på dig själv och dina medarbetares färdigheter kan få stor betydelse för hur väl rustad arbetsplatsen står i oroliga tider.

 

Svårt att upptäcka mobbning på distans

2020-10-19

Att upptäcka mobbning och utanförskap på jobbet när hela teamet arbetar på distans kräver en hel del av chefer. Täta avstämningar och gemensamma spelregler för videomöten är två sätt att förebygga mobbning i samband med distansarbete.

Det kan du lära dig av konflikterna

2020-10-15

Konflikter uppstår förr eller senare på de flesta arbetsplatser. De riskerar att leda till dålig stämning, prestationsförsämring och i värsta fall psykisk ohälsa. Men rätt hanterat kan de i stället utveckla både individ och organisation.

”Hållbarhet finns i vårt DNA”

2020-10-05

På Returpacks huvudkontor och återvinningsfabrik i Norrköping lever de som de lär. Hållbarhetsfrågor är inte enbart en del av kärnverksamheten utan också något som genomsyrar arbetsmiljöarbetet, enligt ­Ulrika Magnusson, HR-chef.

Nytt verktyg för inkluderande rekrytering

2020-09-10

Nyligen lanserades ett digitalt verktyg för arbetsgivare som vill bredda sin rekrytering med fokus på kulturell mångfald. De företag som satsar på mångfald blir mer framgångsrika, enligt Rodrigo Garay på stiftelsen Working for Change.

Så hjälper du din stressade kollega

2020-09-07

Har du en kollega som stressar för mycket och som du är orolig för? Tänk då på att ta upp det på ett mjukt sätt och visa omtanke istället för att skuldbelägga. Det tipset ger stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson.

Coronakrisen ur ett chefsperspektiv

2020-09-04

Att leda på distans är en av de svåraste utmaningarna för svenska chefer under coronakrisen. Samtidigt har krisen fört med sig en mer positiv syn på digital utveckling, enligt två olika undersökningar från Ledarna.

Fyra nycklar till att lyckas som chef

2020-08-28

Distansarbete ställer högre krav på chefens förmåga att planera arbetet och skapa samhörighet och mening. Rapporten Jobbhälsoindex listar fyra nyckelfaktorer för ett framgångsrikt ledarskap under de nya förutsättningarna som pandemin fört med sig.

Prisas för undervisning i arbetsmiljöfrågor

2020-08-21

För många studenter är ett intressant jobb med bra arbetsmiljö viktigare än hög lön och status, menar Jonas Borell, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola. Han har fått årets Levipris för sin förmåga att engagera ingenjörsstudenter i arbetsmiljöfrågor.