Ledarskap

126 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om ledarskap, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Superchefer inspirerar andra att bli chefer

2020-01-09

Att hitta medarbetare med potential att axla chefsansvar är en av de viktigaste frågorna för många organisationer i dag. Nu visar forskning att talangfulla chefer, så kallade superchefer, spelar en nyckelroll för att hitta och behålla talanger.

Chefens viktigaste egenskaper

2019-12-18

Kompetent och samarbetsinriktad. Det är de viktigaste egenskaperna för chefer. De rankas lika högt av både kvinnor och män, visar en ny undersökning från Ledarna.

Mät på rätt sätt – få ut mer

2019-12-10

En bra medarbetarenkät kan hjälpa till att fånga vad medarbetarna verkligen tycker – en dålig enkät kan både överskatta och underskatta problem. Så för att få fram fakta måste du veta vad du vill mäta – och varför. Och resultatet måste tolkas i dialog med medarbetarna.

Det får unga att våga ta chefsuppdrag

2019-10-21

Studenter och akademiker i början av karriären vill hellre bli specialister än chefer. Att göra skillnad på arbetsplatsen lockar mer än pengar när unga står inför valet att bli chefer, enligt en ny undersökning.

 

Hur leder man sig själv?

2019-10-04

Motiverad och självgående personal som leder sig själva utan chefer som petar i allt. Det låter som en drömarbetsplats. Men självledarskap ställer höga krav på både chefer och medarbetare.

Hotellchefen som engagerat sig mot sexhandel

2019-09-16

Hennes arbete mot sexhandel har fått hotellbranschen att vakna och ta sitt ansvar – men också skapat engagerade medarbetare. Pernilla Johansson, hotelldirektör på Clarion hotel Arlanda airport tror att omtanke och socialt engagemang även skapar stolthet i yrkesrollen.

Ledarskapsutveckling kan ske i vardagen

2019-09-13

Ledarskapsutveckling kan ske på andra sätt än genom att skicka cheferna på kurser. Mycket kan göras i vardagen genom till exempel förändrade roller och arbetsuppgifter. 

Det utmärker Sveriges bästa arbetsgivare

2019-08-14

Lagom stora arbetsgrupper är en av de viktigaste faktorerna för en trivsam arbetsmiljö. Det säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet som varje år utser Sveriges bästa arbetsgivare.

Kvinnliga chefer rankas högre

2019-08-05

Företagsledare rankar kvinnliga chefer högre än manliga på en rad olika områden. Det visar en internationell studie publicerad i forskartidskriften Harvard Business Review.

Kvinnliga chefer förväntas vattna blommor

2019-05-23

Chefer inom vård och äldreomsorg är ofta kvinnor. De har i snitt nästan dubbelt så stort personalansvar som kollegor inom mansdominerade branscher. Ofta förväntas de göra uppgifter långt från sitt kärnuppdrag – som att vattna blommor, enligt en undersökning från Ledarna.

Att leda i skakiga tider

2019-05-22

Rädsla och osäkerhet. Ingen vet vad som kommer att hända – mer än att stora förändringar är på gång. Hur behåller man peppen och leder sina medarbetare när neddragningarna och varslen står för dörren?

Ta reda på fakta istället för att gissa

2019-05-15

Gissar du dig till arbetsplatsens problem och behov eller utgår du från fakta? Rätt svar är alltför ofta: du gissar. Det hävdar stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson som i en ny bok lanserar en metod för att utveckla organisationer baserat på fakta.