Bild: Studio Emma-Jessica
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Publicerat 7 november 2024
Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Det säger Malin Hedberg, som drivit många av insatserna och i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium för sitt arbete.
Namn: Malin Hedberg.
Ålder: 48 år.
Jobb: Arbetsmiljö-koordinator och projektledare på Guldfågeln.
Bor: i Mörbylånga på Öland.
Intressen: Familj, vänner och husdjur, att få vara ute i naturen, träning, arbetar också som deltidsbrandman.
I Guldfågelns fabrik i Mörbylånga på Öland går produktionen på högvarv. Här jobbar omkring 550 medarbetare i tvåskift med slakt, styckning och vidareförädling av kyckling som sedan transporteras till butiker i hela Sverige. Malin Hedberg har jobbat på företaget sedan 1999. Hon är arbetsmiljökoordinator sedan 2021 och jobbar tillsammans med en till arbetsmiljökoordinator med att stötta verksamheten i arbetsmiljöfrågor.
Halkrisk och belastningsskador utgör de främsta arbetsmiljöriskerna på företaget, åtminstone för de medarbetare som jobbar i produktion, vilket är majoriteten av de anställda.
– Vi jobbar i en blöt miljö med livsmedel och hur mycket vi än städar och försöker hålla rent så räcker det att det hamnar en liten kycklingslamsa på golvet för att det ska finnas en halkrisk, säger Malin Hedberg.
När du tänker ”Jag ska bara…” då ska du tänka en gång till. Det är ofta då man går utanför rutinerna och olycksfall sker.
Att jobba i produktionen är dessutom ett tungt arbete som i längden riskerar att leda till belastningsskador. Den typen av skador kan vara kluriga att hantera i arbetsmiljöarbetet, anser Malin Hedberg, eftersom de ofta uppstår först efter en längre tids belastning och därför inte upplevs som en lika konkret risk som exempelvis en halkskada. I båda fallen är beteendet nyckeln till att undvika olyckor och skador men även om bra rutiner finns, är det inte alltid de följs.
– Jag brukar säga att när du tänker ”Jag ska bara…” då ska du tänka en gång till. Det är ofta då man går utanför rutinerna och olycksfall sker, säger Malin Hedberg.
Så bröt de den negativa trenden
Efter flera år bakom sig med en negativ arbetsmiljöstatistik och med ökande antal olycksfall har en rad insatser skett på arbetsmiljöområdet. Det har lett till att den negativa trenden nu vänts till motsatsen. Avgörande för att nå dit har enligt Malin Hedberg varit att jobba med just beteendet, att skapa engagemang hos medarbetarna och att bygga en känsla av att alla har en viktig roll i att skapa en god arbetsmiljö.
– Vi människor styrs mycket av vanor och gör som vi alltid har gjort. Det är viktigt att man vågar ifrågasätta sitt beteende och fundera på om det här verkligen är det bästa sättet att utföra arbetet på. Det är också viktigt att förstå sin roll i arbetsmiljöarbetet – att det jag gör påverkar både min arbetsmiljö och mina kollegors, säger Malin Hedberg.
Redan vid introduktionen av nyanställda får arbetsmiljön ett stort fokus, bland annat genom att lyfta verkliga exempel på olyckor som skett, diskutera varför de skedde och hur de hade kunnat undvikas. Under Malin Hedberg och hennes kollegas ledning har även särskilda arbetsmiljöveckor införts på alla avdelningar i produktionen – en vecka då arbetsmiljön får extra stort fokus. Arbetsmiljöveckorna planeras tillsammans med avdelningschefer och skyddsombuden på avdelningen för att få rätt aktiviteter för den aktuella avdelningen.
Då får medarbetarna bland annat träffas i mindre grupper och diskutera sin arbetsmiljö – vilka risker som finns och vad som kan förbättras. Även då har samtalen kretsat kring verkliga händelser, olyckor som har inträffat eller risker som skulle kunna ha lett till en olycka och man delar goda exempel från andra avdelningar, men också ett stort fokus på att samla in riskobservationer ute på avdelningarna, för att få fram de små sakerna innan de blir stora och leder till en olycka. Initiativet har varit väldigt uppskattat, enligt Malin Hedberg.
– Många har uppskattat att vi sätter fokus på arbetsmiljön på det här sättet. Det har också varit väldigt bra att få sitta ner i mindre grupper och i lugn och ro ta en fika och prata. Det är först när vi pratar som vi kan få förståelse för varandras olika synsätt och hitta gemensamma lösningar, säger hon.
För att lyckas skapa en god arbetsmiljö på kort och lång sikt tror Malin Hedberg att det är avgörande att arbetsmiljöfrågan lyfts högt på agendan och blir en naturlig del av arbetsvardagen.
– Jag tror att det är viktigt att det är uttalat att det här är något som pågår hela tiden. Att det inte är en enskild företeelse utan att det är något som genomsyrar hela företaget, varje dag.
Malin Hedbergs tips för ett lyckat arbetsmiljöarbete
- Samverkan
Ett lyckat arbetsmiljöarbete måste genomsyra hela företaget – från ledning, till skyddsorganisation och ner till den enskilda medarbetaren. Alla har vi en roll att spela. En person kan inte skapa en bra arbetsmiljö, det är något vi gör tillsammans. - Systematik
För att veta att de insatser man sätter in verkligen ger önskad effekt måste man följa upp, utvärdera och justera vid behov. Att förändra beteenden tar tid och kräver tålamod, systematik och långsiktighet. - Engagemang
Det hjälper inte att det finns bra rutiner på arbetsplatsen om de inte följs. Engagerade medarbetare som förstår sin roll i arbetsmiljöarbetet är avgörande för att lyckas. Att känna att man får vara med och påverka sin egen arbetsmiljö är ett bra sätt att skapa engagemang.
Katharina Hedström
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Arbetsmiljöarbete • Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.