Stress tas på större allvar
Publicerat 22 april 2016
Svenska chefer tar frågor om stress på större allvar. Men psykisk ohälsa på jobbet är fortfarande ett eftersatt område, enligt en ny stor medarbetarundersökning.
Företaget Netigate har frågat drygt 11 000 medarbetare fördelat på 93 svenska organisationer hur de ser på sin arbetssituation. Utvecklingen verkar gå åt rätt håll eftersom 58 av totalt 66 frågor i undersökningen har fått mer positiva svar än året innan.
När det gäller den fysiska arbetsmiljön är det ventilationen, temperaturen på jobbet och ljudmiljön i öppna kontorslandskap som genererar mest missnöje.
Enligt undersökningen har många organisationer fortfarande stora problem med psykisk ohälsa och stress på jobbet. Positivt är dock att fler, nästan 4 av 5, upplever att deras arbetsgivare tar frågor om stress på större allvar.
"En annan fråga som visar ett högre resultat än tidigare är om medarbetarna tycker att de kan göra sin röst hörd eller inte, vilken också har en stark koppling till helhetssynen. Öppenhet är ett ledord som många eftersträvar, men som ofta är svårt att uppnå i praktiken, skriver Netigate i sin rapport."
Ledarskapet är det område som har störst påverkan på hur de anställda värderar sin arbetsplats och sin totala arbetssituation. Ledarskapet har jämfört med förra undersökningen förbättrats och svenska chefer har blivit bättre på att ge feedback, lyssna och ge tydliga mål.
Ett mindre positivt resultat är att medarbetarna inte riktigt tycker att de får den kompetensutveckling de behöver.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.