Bild: Istock
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Publicerat 6 februari 2024
Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden som kan ge energi. Unga och kvinnor är mest drabbade och det finns en tydlig koppling till bristande arbetsmiljö och stress, visar en ny undersökning.
Undersökningen ”Energinivåer i arbetslivet” bygger på 22 963 hälso- och arbetsmiljöprofiler som företagshälsovårdsbolaget Falck genomfört från januari till december 2023. Den visar att närmare 30 procent av medarbetarna på Sveriges arbetsplatser upplever en nedsatt energinivå.
– Oavsett vad en individ ägnar sina dagar åt spelar energinivån en central roll för din produktivitet och prestation. Upplevelser av låg energi kan vara en tidig signal på ohälsa, säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck i en kommentar.
Lägst energi hos kvinnor och unga
Fler kvinnor än män upplever nedsatt energinivå, 37,5 procent av kvinnorna mot 25 procent av männen. Det kan bero på att kvinnor ställer högre krav på sig själva, säger Åsa Miemois.
– Det finns troligen flera förklaringar där en handlar om hur stora egna krav vi lägger på oss själva och tillvaron. Hur mycket obetalt arbete vi utför både på jobbet men främst kanske utanför jobbet. Här finns ett arbete att göra för att stötta och prata om skillnader och likheter i liv och arbetsliv mellan individer.
Yngre medarbetare upplever större brist på energi än medarbetare över 30 år. De bästa energinivåerna har medarbetare över 50 år.
Trötthet och avsaknad av ork är de vanligaste symtomen på energilöshet. Totalt uppger 56 procent att de under de senaste fyra veckorna känt sig trötta en stor del av tiden.
– Risken för många som upplever energinedsättning är att vi hamnar i moment 22 där arbetet eller privatlivet tar så mycket energi så vi inte orkar göra saker som ökar vår energi.
Tidig signal på ohälsa
Undersökningen visar också att av dem som skattar sin arbetsmiljö som dålig har över 62 procent nedsatt energinivå en stor del av tiden. Av de som skattar sin arbetsmiljö som bra är det endast 25 procent som har uppgett en nedsatt energinivå en stor del av tiden. Även vad gäller stress finns en koppling till nedsatt energi.
– Här finns ett starkt incitament för arbetsgivare att jobba med sitt systematiska arbetsmiljöarbete för att främja en god arbetsmiljö. Det kan då spilla över på medarbetarnas energi vilket i sin tur ger goda prestationer tillbaka till arbetsgivaren.
Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.