Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljö inom VVS-branschen

Här finns checklistor som kan vara till hjälp när man behöver förbättra eller vidareutveckla arbetsmiljön inom VVS-branschen. Du hittar också en medarbetarenkät som används för att undersöka arbetsklimatet.

Vanliga arbetsmiljöproblem i VVS-branschen är trånga utrymmen, olämplig placering av installationerna, olämpligt val av material och komponenter samt olämpliga monteringsmetoder. 

Checklistor

För att stödja arbetet med att förbättra arbetsmiljön inom VVS-området finns ett antal checklistor för olika arbetsmoment. Använd dem för att undersöka vilka risker som finns på arbetsplatsen. Åtgärda riskerna och ni har kommit en god bit på väg i arbetsmiljöarbetet.

Gravida, ammande och menstruerande 

För att vi ska må bra på jobbet behöver arbetsmiljön anpassas till alla, oavsett kön. Prevent har tagit fram en skrift, checklistor, filmer och diskussionsfrågor som är till hjälp i arbetet med att skapa en säker och inkluderande arbetsmiljö för gravida, ammande och menstruerande arbetstagare. 

Till sidan Mens, gravida och ammande 

Asbest

Även om asbest är förbjudet finns risk att komma i kontakt med det vid arbeten i äldre byggnader. Därför har vi tagit fram filmer, en checklista och annat informationsmaterial som hjälp för att förebygga kontakt med asbest på jobbet.

Till sidan om asbest

Kom igång med arbetsmiljöarbetet

Det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, går i stora drag ut på att upptäcka och bedöma risker i arbetsmiljön, åtgärda dem och sedan se till att åtgärderna fungerar. Prevent har checklistor, mallar och exempel som stöttar i arbetsmiljöarbetet. 

Externa länkar

Hitta på sidan

Grundutbildning om arbetsmiljö

Ju mer kunskap du har om arbetsmiljö, desto lättare är det att förbättra den. Vår mest efterfrågade utbildning är Bättre arbetsmiljö – BAM. Allra störst nytta får ni om chef och skyddsombud går utbildningen tillsammans.

Boka BAM!

Undersök trivseln med osa-enkäten

Använd OSA-enkäten för att ta reda på hur de anställda mår. Enkäten innehåller frågor om bland annat arbetsbelastning, ledarskap, återhämtning och kränkande särbehandling. Den tar omkring tio minuter att besvara och är anonym. När alla har svarat börjar det gemensamma arbetet med att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Till OSA-enkäten