Dagsljus minskar stress och nedstämdhet
Publicerat 22 december 2017
En ny forskningssammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att dagsljus spelar stor roll för hur vi mår och presterar. En promenad på förmiddagen eller ljusterapi kan öka välbefinnandet.
Dagsljus har positiv inverkan både på hur länge vi sover och på sömnens kvalitet. Dagsljus mildrar också depressioner samt ökar den kognitiva förmågan, enligt Folkhälsomyndighetens rapport. Elektriskt ljus kan inte ersätta dagsljus när det gäller positiva effekter på hälsan. Men det är ändå viktigt att se till att belysningen på jobbet är bra.
– Eftersom vi vistas så mycket inomhus är ljustillgången i bostäder och andra allmänna lokaler såsom skol- och vårdlokaler viktig. Men när städerna förtätas finns det en risk att dagsljuset inomhus minskar, säger enhetschef Agneta Falk Filipsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Den mörka årstiden ökar hälsobesvär som sömnsvårigheter och depression enligt rapporten. Dessutom blir vi känsligare för blått ljus från mobiler och surfplattor. Det blåa ljuset kan störa sömnen och dygnsrytmen.
För lite dagsljus är enligt ljus- och sömnforskaren Arne Lowden vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, det största problemet för de flesta av oss, särskilt på vintern när många inte hinner se solen varken på väg till eller från jobbet.
– Det bästa är att gå ut och ta en promenad efter lunch, det brukar jag göra. En ljuspuls efter lunch gör att man vidmakthåller sin hormonrytm, säger han.
Tidigare har det inte funnits vetenskapliga belägg för att ljusterapi kan minska årstidsbunden depression. Men preliminära resultat från en studie som Arne Lowden gjort visar att 20 minuters ljusterapi om dagen kan ha positiv effekt. I studien har gymnasieungdomar fått prova ljusterapiglasögon varje morgon. Glasögonen ger ifrån sig ett vitt ljus på 1 500 lux vilket kan jämföras med utomhusljus. Preliminära resultat visar att depressionsbesvär, stress, trötthet och sömnproblem minskade hos de ungdomar som uppgett att de hade besvär.
Studien kommer att publiceras i början av 2018.
Mer om Belysning
-
Tio tips för att fixa bra belysning
Så gör du • Med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.
-
Testa din belysning på jobbet
Belysning • Kepstestet och penntricket. Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi, tipsar om några enkla sätt att ta reda på om din arbetsbelysning är bra, vare sig du sitter hemma eller på kontoret.
-
Rum med utsikt behövs på jobbet
Belysning • Tillgången på dagsljus och möjligheten att titta ut och se vädrets och årstidernas växlingar har betydelse för hur vi mår på jobbet. Det visar en ny sammanställning från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.