Hoppa till huvudinnehållet
Belysning

Testa din belysning på jobbet

Kepstestet och penntricket. Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi, tipsar om några enkla sätt att ta reda på om din arbetsbelysning är bra, vare sig du sitter hemma eller på kontoret. 

En bra arbetsbelysning ska vara tillräckligt ljusstark både vad gäller allmänbelysning och punktbelysning. Den ska inte vara bländande och inte heller flimra. Hillevi Hemphälä, lektor vid Lunds Tekniska Högskola, har gjort riktlinjer kring synergonomi och belysning som finns på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynaks, webbplats. Nyligen delade hon med sin av sina bästa tips på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.

Keps-testet:

Det vanligaste problemet när det gäller belysning är bländning. När man jobbar hemma vid köksbordet är det ofta kökslampan som bländar. Kepstestet går ut på att man håller händerna över ögonen som skärmen på en keps. Om det känns skönt att ha händerna uppe är det ett tecken på att ljuset är för starkt. Fundera över vilken lampa det är som stör och om det går att åtgärda genom att flytta på den, skärma av den eller flytta din arbetsplats.

Penntricket:

För att inte bli bländad är också ljusets riktning en viktig komponent. För att testa hur ljuset faller kan man använda en vanlig penna. Ta pennan och håll den lodrätt med spetsen på skrivbordet. Om skuggan faller ifrån dig som en halvcirkel 180 grader är det rätt. Faller skuggan mot dig är det fel och ett tecken på att ljuset kommer framifrån. Då är det risk för bländning och reflexer. Den som försökt läsa en glansig tidning när ljuset kommer från fel håll vet att man måste vända och vrida på tidningen för att kunna se något. 

Flimmertestet:

Flimrande lampor gör oss trötta och kan ge huvudvärk. Ett enkelt sätt att ta reda på om en lampa flimrar är att rikta sin mobilkamera mot lampan. Om det blir linjer som vandrar i sidled över mobilskärmen så flimrar lampan.

Mät ljuset med en app:

Arbetsmiljöverket har en app för iPhone som heter Ljus. Med den kan man mäta både ljusstyrkan och flimmer. Vid vanligt kontorsarbete ska det vara minst 500 lux vid arbetsytorna och 300 lux i allmänbelysningen. Vid ritarbete och annat som kräver hög synskärpa ska det vara 1500 lux vid arbetsytorna och 500 lux i allmänbelysningen.

Källa: Hillevi Hemphälä, teknologie doktor i synergonomi, universitetslektor, Lunds Tekniska Högskola

Ladda ner "Riktlinjer för synergonomi – belysning och synförhållanden på arbetsplatsen"

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Belysning

Senaste om Tips och råd