Testa din belysning på jobbet
Publicerat 18 oktober 2021
Kepstestet och penntricket. Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi, tipsar om några enkla sätt att ta reda på om din arbetsbelysning är bra, vare sig du sitter hemma eller på kontoret.
En bra arbetsbelysning ska vara tillräckligt ljusstark både vad gäller allmänbelysning och punktbelysning. Den ska inte vara bländande och inte heller flimra. Hillevi Hemphälä, lektor vid Lunds Tekniska Högskola, har gjort riktlinjer kring synergonomi och belysning som finns på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynaks, webbplats. Nyligen delade hon med sin av sina bästa tips på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Keps-testet:
Det vanligaste problemet när det gäller belysning är bländning. När man jobbar hemma vid köksbordet är det ofta kökslampan som bländar. Kepstestet går ut på att man håller händerna över ögonen som skärmen på en keps. Om det känns skönt att ha händerna uppe är det ett tecken på att ljuset är för starkt. Fundera över vilken lampa det är som stör och om det går att åtgärda genom att flytta på den, skärma av den eller flytta din arbetsplats.
Penntricket:
För att inte bli bländad är också ljusets riktning en viktig komponent. För att testa hur ljuset faller kan man använda en vanlig penna. Ta pennan och håll den lodrätt med spetsen på skrivbordet. Om skuggan faller ifrån dig som en halvcirkel 180 grader är det rätt. Faller skuggan mot dig är det fel och ett tecken på att ljuset kommer framifrån. Då är det risk för bländning och reflexer. Den som försökt läsa en glansig tidning när ljuset kommer från fel håll vet att man måste vända och vrida på tidningen för att kunna se något.
Flimmertestet:
Flimrande lampor gör oss trötta och kan ge huvudvärk. Ett enkelt sätt att ta reda på om en lampa flimrar är att rikta sin mobilkamera mot lampan. Om det blir linjer som vandrar i sidled över mobilskärmen så flimrar lampan.
Mät ljuset med en app:
Arbetsmiljöverket har en app för iPhone som heter Ljus. Med den kan man mäta både ljusstyrkan och flimmer. Vid vanligt kontorsarbete ska det vara minst 500 lux vid arbetsytorna och 300 lux i allmänbelysningen. Vid ritarbete och annat som kräver hög synskärpa ska det vara 1500 lux vid arbetsytorna och 500 lux i allmänbelysningen.
Källa: Hillevi Hemphälä, teknologie doktor i synergonomi, universitetslektor, Lunds Tekniska Högskola
Ladda ner "Riktlinjer för synergonomi – belysning och synförhållanden på arbetsplatsen"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Belysning
-
Tio tips för att fixa bra belysning
Så gör du • Med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.
-
Rum med utsikt behövs på jobbet
Belysning • Tillgången på dagsljus och möjligheten att titta ut och se vädrets och årstidernas växlingar har betydelse för hur vi mår på jobbet. Det visar en ny sammanställning från Arbetsmiljöverket.
-
Dagsljus minskar stress och nedstämdhet
Belysning • En ny forskningssammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att dagsljus spelar stor roll för hur vi mår och presterar. En promenad på förmiddagen eller ljusterapi kan öka välbefinnandet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.