Bild: Annie Spratt
Rum med utsikt behövs på jobbet
Publicerat 25 april 2019
Inte bara tillgången till dagsljus på jobbet är viktig för att vi ska må bra. Även möjligheten att titta ut och se vädrets och årstidernas växlingar har betydelse för hur vi mår. Det visar en ny forskningssammanställning från Arbetsmiljöverket.
– Vårt välbefinnande ökar om vi kan titta ut när vi sitter och jobbar. Vi trivs bättre och stressen minskar. Det förhindrar också känslan av instängdhet, sa Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet när han presenterade forskningssammanställningen vid ett seminarium arrangerat av Arbetsmiljöverket.
Enligt rapporten har också tillgången till dagsljus stor betydelse för hälsan. Många får för lite dagsljus eftersom allt fler jobbar inomhus och tillbringar mer och mer tid framför skärmar och läsplattor.
– Dagsljus reglerar sömn- och vakenhetsrytmen, och dygnsrytmen är väldigt viktig för oss. Den påverkar 50 procent av kroppens celler och deras arbete. Ljuset styr även de humörreglerande centren i hjärnan.
Morgonljuset är det ljus som har allra störst betydelse för vår hälsa. Genom att ta vara på morgonljuset blir vi sömniga på kvällen. Den som inte får tillräckligt med dagsljus blir inte lika trött på kvällen.
– Vi förskjuter vår cykel och går och lägger oss allt senare, sa Arne Lowden.
Dagsljus kan aldrig ersättas av elbelysning eller LED-belysning hur bra den än är. Även den molnigaste novemberdag är det drygt 1000 lux utomhus och bara omkring 300 lux inomhus.
På Arbetsmiljöverket pågår just nu ett arbete med att uppdatera arbetsmiljöreglerna om dagsljus. Kunskapssammanställningen om ljusets betydelse för vår hälsa är en del av det arbetet.
– För arbetsgivare, arkitekter och projektörer är sammanställningen viktig. Man ska planera utformningen och användandet av arbetsplatser så att medarbetare får bra dagsljusförhållande. Men man ska också ta del av ny teknik för att kompensera bristen på dagsljusljus vid de mörka årstiderna, säger Gunnar Åhlander, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Dagsljus på arbetsplatsen har tidigare mätts vid en punkt i arbetsrummet. Nu förslås att man ska mäta vid flera punkter i rummet och utgå från personens blickriktning istället. I dag kan man redan i planeringsstadiet mäta hur mycket dagsljus som planeras komma in i ett rum för en bostad eller arbetsplats. I en arbetslokal där dagsljus inte är möjligt är det extra viktigt med dagsljus i lunchrum.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Belysning
-
Tio tips för att fixa bra belysning
Så gör du • Med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.
-
Testa din belysning på jobbet
Belysning • Kepstestet och penntricket. Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi, tipsar om några enkla sätt att ta reda på om din arbetsbelysning är bra, vare sig du sitter hemma eller på kontoret.
-
Dagsljus minskar stress och nedstämdhet
Belysning • En ny forskningssammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att dagsljus spelar stor roll för hur vi mår och presterar. En promenad på förmiddagen eller ljusterapi kan öka välbefinnandet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.