Höga ohälsotal inte ett kvinnoproblem
Publicerat 7 april 2016
Kvinnors höga sjukskrivningstal beror inte på kvinnorna själva utan på att arbetssituationen ser olika ut för män respektive kvinnor. Det framkommer i en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
En av regeringens stora utmaningar är ohälsotalen som ökar kraftigt just nu och i synnerhet för kvinnor. Men en ny kunskapssammanställning, som gjorts vid Stockholms universitet och Stressforskningsinstitutet på uppdrag av Arbetsmiljöverket, visar att det inte finns några skillnader mellan kvinnor och män om villkoren är lika.
– Det finns en tendens när det gäller kvinnor att inte fokusera så mycket på arbetet utan på privatlivet. Man säger att kvinnors sjukskrivningar beror på barn och privata omständigheter. Men när kvinnor och män exponeras för samma risker så drabbas de av ohälsa i samma utsträckning, sa Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, när hon inledningstalade på ett seminarium om kvinnors och mäns arbetsvillkor arrangerat av Arbetsmiljöverket.
Irene Wennemo konstaterade även att det finns en lång tradition att undersöka mäns arbetsmiljö och risker i den men att läget inte är detsamma när det gäller kvinnors arbetsmiljö.
Kunskapssammanställningen visar bland annat att höga krav och små resurser ofta leder till lägre arbetstrivsel, ökad vilja att säga upp sig och sämre fysisk och psykisk hälsa.
Problemen är särskilt tydliga i kvinnodominerade yrken inom vård, skola och omsorg, men både män och kvinnor som arbetar inom dessa områden mår sämre än andra.
– Det här är ett strukturellt problem och har inte att göra med kön. Det har att göra med hur man fördelar resurser. Det behövs samhällspolitiska insatser för att motverka strukturella skillnader, sa Magnus Sverke, professor vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet och en av fem forskare bakom rapporten.

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.