Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Må bra

Så påverkas våra matvanor av pandemin

En fryspizza framför datorn och lite smågodis till mellanmål? Så kan det bli när man jobbar hemma. Men det behöver inte vara så att pandemin lett till sämre matvanor generellt, enligt en ny rapport.

– Om du har tillgång till bra och näringsriktiga luncher där du jobbar så är vår hypotes att matvanorna påverkas till det sämre av hemarbetandet. Men om du brukar äta mer ohälsosamt till lunch när du är på jobbet kan det ha blivit bättre när du äter hemma. Vi tror att det kan gå åt båda hållen, säger Liselotte Schäfer Elinder, professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Skillnader ökar

På uppdrag av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har hon tagit fram en rapport om hur våra matvanor kan ha påverkats av pandemin. En slutsats i rapporten är att socioekonomiska skillnader när det gäller matvanor riskerar att öka.

– Vi vet av tidigare krissituationer som exempelvis finanskrisen 2008, att den sociala ojämlikheten ökar. Högutbildade och höginkomsttagare påverkas inte så mycket utan fortsätter sköta sin hälsa som tidigare medan den som exempelvis blir arbetslös och förlorar sin inkomst köper sämre mat. Då förvärras de sociala skillnaderna som redan är ganska stora när det gäller matvanor, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Det finns även risk att priset på frukt och grönt stiger på grund av brist på säsongsarbetskraft i EU. Något som i sin tur kan göra att låginkomsttagare, som redan har lägst intag av frukt och grönt, får i sig ännu mindre nyttiga näringsämnen och går upp i vikt.

Mer stillasittande

Enligt en annan studie där 5 600 förvärvsarbetande svenskar fått skatta sin egen hälsa har stillasittandet ökat under pandemin och färre tränar regelbundet. En risk i sig eftersom stillasittande kan leda till kroniska sjukdomar och fetma vilket i sin tur ökar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Ingen bevisad effekt av kosttillskott

En annan slutsats i rapporten är att pandemin ökat risken för överkonsumtion av kosttillskott. Kosttillskott marknadsförts i sociala medier som skydd mot smitta. Men enligt Liselotte Schäfer Elinder finns det ingen vetenskaplig evidens för att kosttillskott kan minska risken för att bli smittad av coronaviruset. För vissa näringsämnen, som exempelvis järn, kan ett överskott till och med försämra immunförsvaret.

– Så länge man inte har en brist på något näringsämne så behövs inte kosttillskott och de flesta har inte sådan näringsbrist att det går ut över immunförsvaret. Men för vissa grupper i befolkningen, som äldre eller kroniskt sjuka kan kosttillskott vara nödvändiga, säger hon.

 

TIPS

Bra matvanor under pandemin

  • Var extra noga med att äta en näringsrik och varierad kost under pandemin. Att ha bra matvanor är nämligen en förutsättning för ett gott immunförsvar.
  • Följ Livsmedelsverkets kostrekommendationer och lyssna inte på vilseledande marknadsföring i sociala medier om påstådda mirakelkurer som ska skydda mot virus.
  • Män bör tänka till extra kring sina matvanor eftersom de ofta är sämre än kvinnor på att äta näringsriktigt och varierat.

Källa: Rapporten "Coronapandemin och matvanor - en prognos om kort- och långsiktiga effekter". Ladda ner här:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa