Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istock

Psykisk hälsa

Mediebanta och må bättre

På kort tid har sociala medier blivit en självklar del av våra liv, men också en källa till stress och nedstämdhet för många. Nu visar en ny studie vid Lunds universitet att vi snabbt kan påverka vårt mående till det bättre genom att begränsa tiden vi lägger på plattformarna.

Om studien

“Effects of reduced and altered use of social networking sites – a randomized controlled study” är publicerad i tidskriften Journal of Social and Clinical Psychology. Läs här.

Martin Wolgast
Bild: Sim Nurali Wolgast

– Effekten var överraskande stor. De deltagare som bara fick ägna sig åt sociala medier en halvtimme om dagen under tre veckor mådde betydligt bättre efter studiens slut. Så kopplingen mellan sociala medier och psykisk ohälsa är tydlig.

Det säger Martin Wolgast, docent vid Institutionen för Psykologi vid Lunds universitet, som undersökt hur begränsad användning av sociala medier, som Facebook och Instagram, kan påverka ens mående.

Från att ha använt sociala medier i snitt två timmar om dagen fick ett antal testdeltagare i åldrarna 18–29 år scrolla loss i max 30 minuter per dag. Följden blev såväl bättre självkänsla, minskad stress och nedstämdhet samt bättre fokus och koncentration i vardagen.

En orsak till att vi kan må dåligt av sociala medier är den ständiga jämförelsen med andra.

– Vi inte kan undvika att jämföra oss med alla så kallade vänner vi ser i våra flöden och deras spännande inlägg från fester och resor. När det gäller oss själva har vi hela bilden av vårt liv, med både positiva och negativa inslag, medan vi hos andra bara ser ett positivt utsnitt av deras liv, Martin Wolgast.

Och så är det jakten på lajkes, views och följare. Det vi delar blir ett kvitto på vårt sociala värde. Och då är det lätt att överreagera känslomässigt.

Dessutom är sociala medier en tidstjuv av rang. Tiden vi lägger där förlorar vi på andra håll, säger Martin Wolgast:

– Det leder lätt till självanklagelser och mer stress i livet. Dels för att vi slösat bort tid, dels för att vi valt bort saker som vi behöver göra eller mår bra av, som att umgås med vår familj, motionera, sova eller - träffa vänner på riktigt.

TIPS

För mediebantare

Ingen mobil i sovrummet

Köp en väckarklocka i stället och öka chansen till fler sovtimmar.

Skaffa en armbandsklocka

Då använder du mobilen mindre.

Stäng av aviseringarna

Alla nya inlägg är inte värda att kolla upp.

Radera eller flytta apparna

Det försvårar slentriankollen och du hinner tänka efter.

FAKTA

94 %

av svenskarna använder sociala medier, 85 procent varje dag. Youtube, Facebook, Instagram och Snapchat är populärast. Främsta drivkraften är att bli underhållen och få tiden att gå. Användartiden är i snitt 70 min per dag, i åldersgruppen 15–24 år drygt 2 timmar per dag.

Källor: Svenskarna och internet 2023, Mediebarometern 2022

bild på Magnus Nilsson

Magnus Nilsson

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Hälsa