Hoppa till huvudinnehållet
Buller

Prat stör mer än babbel

Bakgrundsprat, där det går att urskilja vad som sägs, är mer störande än babbel där många människor pratar samtidigt, visar en ny avhandling. Den som skriver mycket i jobbet behöver tillgång till ett tyst rum eller en tyst zon, enligt forskaren Marijke Keus van de Poll.

Sedan tidigare har forskningen visat att bakgrundsprat är det som stör mest i ett öppet kontorslandskap. Men enligt en ny avhandling är en avgörande faktor hur mycket vi förstår av pratet. Mest störande är prat där man tydligt kan uppfatta det som sägs.

– Om man inte förstår någonting, om många människor pratar samtidigt så att det bara blir babbel, då störs man inte lika mycket som när det bara är en eller några få personer som pratar, säger Marijke Keus van de Poll, forskare vid Högskolan i Gävle, som i sin avhandling studerat hur bakgrundsprat påverkar oss när vi skriver. Högskolan i Gävle

Även om man försöker ignorera det som sägs räcker det med att förstå lite här och där för att uppmärksamheten ska dra iväg. Bakgrundspratet kommer in i hjärnan som börjar analysera språket och det krockar med liknande processer som vi behöver för att kunna skriva.

Marijke Keus van de Poll har även undersökt vad som händer om man försöker maskera bakgrundspratet genom att exempelvis lägga på brusljud. Det gör det lättare att fokusera, men är samtidigt ett ljud som många upplever som jobbigt. Mer effektivt och uppskattat är ljud från naturen som vågskvalp samt ljud från flera människor som pratar samtidigt.

– Båda var mer effektiva alternativ och mera uppskattade än brusljud, men babbelljudet var mest effektivt. Om man bara hörde en massa babbelljud så presterade man lika bra som i tystnad.

Men Marijke Keus van de Poll anser inte att maskeringsljud är ett bra sätt att lösa ljudproblematik i öppna kontorslandskap. Istället vill hon slå ett slag för tysta rum eller tysta zoner.

– Slutsatsen vi drar är att bakgrundspratet är ännu mera störande än vad vi tidigare har trott och att man behöver tysta arbetsmiljöer för att kunna skriva, säger hon.

Ladda ner avhandlingen "Disruption of writing in noisy office environments"

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Buller

Senaste om Forskning