Bild: Martin Thyr
Så kan mens inkluderas i skyddsronden
Publicerat 28 september 2022
Fräscha toaletter och möjlighet att ta en paus. Det är exempel på insatser som gör arbetsplatsen mer mensvänlig. Att skapa en inkluderande arbetsmiljö vinner alla på, oavsett kön.
Fler artiklar i artikelserien om mens på jobbet:
Att utföra regelbundna skyddsronder är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och brukar ske vid ett par tillfällen per år. Beroende på arbetsplats kan det handla om att kontrollera allt från säkerhetsrisker till belysning, ergonomi och ventilation. Men sällan handlar det om att kontrollera hur mensanpassad arbetsplatsen är. Det vill den ideella organisationen Mensen ändra på och har därför tagit fram en checklista för hur du kan göra en skyddsrond med mensperspektiv.
– Alla arbetsplatser ser olika ut och målet är inte att kunna bocka av varje ruta i checklistan. Den är tänkt som ett verktyg för att göra en nulägesanalys och hitta möjliga förbättringar på arbetsplatsen utifrån de förutsättningar som finns. Det viktiga är att mensperspektivet ingår i skyddsronden och inte glöms bort eller sopas under mattan, förklarar Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på Mensen.
Toaletter med rinnande vatten
I listan ingår allt från att säkra upp att arbetsplatsen har viloutrymme, toaletter med rinnande vatten, handfat och papperskorg till att kontrollera om det finns mensskydd av olika slag och att de är placerade så att de är enkla att komma åt. Det handlar även om att checka av att alla anställda har tillgång till toaletter under hela arbetsdagen och att man har möjlighet att ta en paus om mensvärken slår till.
Utöver de mer praktiska frågorna ingår även mer mjuka värden i checklistan. Finns det ett öppet och stöttande samtalsklimat där anställda känner sig bekväma med att prata om hur de mår? Hur är kunskapen kring mens och mensrelaterade besvär hos chefer, arbetsledare och personer med personalansvar? Det handlar även om att kolla upp saker som om de anställda har möjlighet att arbeta hemifrån eller ta igen förlorad arbetstid vid annat tillfälle, om man varit tvungen att gå ifrån på grund av mensvärk.
Skapa öppet klimat
Listan kan användas av chefer och skyddsombud för att identifiera eventuella brister när det kommer till mens på arbetsplatsen. Och glöm inte att även ta upp frågan på personalmöten och i fikarummet, påminner Rebecka Hallencreutz.
– Ingen ska tvingas dela med sig av privata erfarenheter mot sin vilja, det är inte syftet. Men vi måste våga prata om mensbehov på ett generellt plan och ha ett öppet klimat om det ska bli en attitydförändring på svenska arbetsplatser.
Inkludera mens i skyddsronden
- Finns det paus- och viloutrymme på arbetsplatsen?
- Har alla anställda möjlighet att gå på toaletten, ta paus eller vila vid behov?
- Tillhandahåller arbetsplatsen olika typer av mensskydd (till exempel bindor, tamponger, trosskydd) i olika storlekar.
- Har alla anställda alltid tillgång till toalett under arbetsdagen?
- Är handfat och papperskorg placerade i direkt anslutning till toaletten?
- Är mensskydden placerade i anslutning till toalettutrymmen, eller finns det en tydlig hänvisning till var de finns att hämta
- Tillhandahåller arbetsplatsen vetekuddar och värktabletter?
- Finns det ett öppet och stöttande samtalsklimat där anställda känner sig bekväma med att prata om hur de mår?
Läs mer: Prevents checklista om att inkludera menshälsa i det systematiska arbetsmiljöarbetet
Karin Cedronius
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Arbetsmiljöarbete • Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.