Hoppa till huvudinnehållet

Byggföretaget JM jobbar med inkludering och att locka fler kvinnor till byggbranschen. En del i arbetet har varit att förse alla toaletter med mensskydd.

Bild: Martin Thyr

Arbetsmiljöarbete

Så kan mens inkluderas i skyddsronden

Fräscha toaletter och möjlighet att ta en paus. Det är exempel på insatser som gör arbetsplatsen mer mensvänlig. Att skapa en inkluderande arbetsmiljö vinner alla på, oavsett kön.

Fler artiklar i artikelserien om mens på jobbet:

"Hon vill att vi pratar mens på jobbet"

"Därför satsar JM på menssäkring"

Att utföra regelbundna skyddsronder är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och brukar ske vid ett par tillfällen per år. Beroende på arbetsplats kan det handla om att kontrollera allt från säkerhetsrisker till belysning, ergonomi och ventilation. Men sällan handlar det om att kontrollera hur mensanpassad arbetsplatsen är. Det vill den ideella organisationen Mensen ändra på och har därför tagit fram en checklista för hur du kan göra en skyddsrond med mensperspektiv.

Rebecka Hallencreutz
Rebecka Hallencreutz
Bild: Ellika Henriksson

– Alla arbetsplatser ser olika ut och målet är inte att kunna bocka av varje ruta i checklistan. Den är tänkt som ett verktyg för att göra en nulägesanalys och hitta möjliga förbättringar på arbetsplatsen utifrån de förutsättningar som finns. Det viktiga är att mensperspektivet ingår i skyddsronden och inte glöms bort eller sopas under mattan, förklarar Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på Mensen.

Toaletter med rinnande vatten

I listan ingår allt från att säkra upp att arbetsplatsen har viloutrymme, toaletter med rinnande vatten, handfat och papperskorg till att kontrollera om det finns mensskydd av olika slag och att de är placerade så att de är enkla att komma åt. Det handlar även om att checka av att alla anställda har tillgång till toaletter under hela arbetsdagen och att man har möjlighet att ta en paus om mensvärken slår till.

Utöver de mer praktiska frågorna ingår även mer mjuka värden i checklistan. Finns det ett öppet och stöttande samtalsklimat där anställda känner sig bekväma med att prata om hur de mår? Hur är kunskapen kring mens och mensrelaterade besvär hos chefer, arbetsledare och personer med personalansvar? Det handlar även om att kolla upp saker som om de anställda har möjlighet att arbeta hemifrån eller ta igen förlorad arbetstid vid annat tillfälle, om man varit tvungen att gå ifrån på grund av mensvärk.

Skapa öppet klimat

Listan kan användas av chefer och skyddsombud för att identifiera eventuella brister när det kommer till mens på arbetsplatsen. Och glöm inte att även ta upp frågan på personalmöten och i fikarummet, påminner Rebecka Hallencreutz.

– Ingen ska tvingas dela med sig av privata erfarenheter mot sin vilja, det är inte syftet. Men vi måste våga prata om mensbehov på ett generellt plan och ha ett öppet klimat om det ska bli en attitydförändring på svenska arbetsplatser.

TIPS

Inkludera mens i skyddsronden

  • Finns det paus- och viloutrymme på arbetsplatsen?
  • Har alla anställda möjlighet att gå på toaletten, ta paus eller vila vid behov?
  • Tillhandahåller arbetsplatsen olika typer av mensskydd (till exempel bindor, tamponger, trosskydd) i olika storlekar.
  • Har alla anställda alltid tillgång till toalett under arbetsdagen?
  • Är handfat och papperskorg placerade i direkt anslutning till toaletten?
  • Är mensskydden placerade i anslutning till toalettutrymmen, eller finns det en tydlig hänvisning till var de finns att hämta
  • Tillhandahåller arbetsplatsen vetekuddar och värktabletter?
  • Finns det ett öppet och stöttande samtalsklimat där anställda känner sig bekväma med att prata om hur de mår?

Läs mer: Prevents checklista om att inkludera menshälsa i det systematiska arbetsmiljöarbetet

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Tips och råd