Hoppa till huvudinnehållet
Jonatan Sundelin och Elin Hedlund på JM

Det hela började med ett förbättringsförslag från en medarbetare, berättar Jonatan Sundelin och Elin Hedlund på JM.

Bild: Martin Thyr

Arbetsmiljöarbete

Därför satsar JM på menssäkring

På byggföretaget JM behöver ingen medarbetare längre oroa sig över att ha glömt att ta med mensskydd till jobbet. Här finns numera gratis mensskydd på toaletten på alla arbetsplatser, både byggen och kontor.

Fler artiklar ur artikelserien om mens på jobbet:

Så kan mens inkluderas i skyddsronden

Hon vill att vi pratar mens på jobbet

– Det är inte en dag för tidigt och egentligen konstigt att det inte har gjorts långt tidigare för det är ju en självklarhet. Men det är jättebra att vi har gjort detta nu. Som kvinna ska du känna dig trygg på din arbetsplats och inte behöva oroa dig över om du råkat glömma mensskydd hemma, säger Jonatan Sundelin, som är Byggnads huvudskyddsombud på JM.

Det hela började med ett förbättringsförslag från en medarbetare.

– På JM arbetar vi med löpande förbättringar bland annat via förslag från våra medarbetare. Vi får årligen in flera hundra förbättringsförslag och mer än hälften av dem blir godkända och går vidare. Boxarna med mensskydd är just ett sådant medarbetarförslag, säger Elin Hedlund, produktionschef för region stad på JM.  

Att erbjuda sin personal gratis och lättillgängliga mensskydd är ett litet men viktigt steg i att skapa en mer inkluderande arbetsplats, menar Elin Hedlund.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt att vara på våra arbetsplatser, oavsett vilket kön du har.

Boxar med mensskydd

Rent konkret jobbar JM tillsammans med företaget Menssäkrad, som står för leveranser av mensskydd, boxar och klistermärken att sätta upp på toaletterna så att det tydligt framgår vilka av dem som har mensskydd.

– I våra byggbodar finns det oftast två tre toaletter uppställda bredvid av varandra. Minst en av dem ska ha en mensskyddsbox som är tydligt märkt, men även fräscha handfat, bra papperskorgar och tvål, säger Elin Hedlund.

Städbolaget fyller på boxarna

Påfyllningen av boxarna sköter städbolagen som JM anlitar för bod- och kontorsstädning och mensskydden kommer löpande från företaget Menssäkrad, där JM har en prenumeration.

– Det är väldigt enkelt och ingen av oss på JM får något merjobb eftersom städbolaget sköter påfyllnaden. Så det är en väldigt liten insats som kan göra stor skillnad för den enskilda medarbetaren, konstaterar Elin Hedlund.

Inkluderande insats

Hon får medhåll av huvudskyddsombudet Jonatan Sundelin som menar att hela branschen vinner på att företaget tänker på dessa frågor.  

– Jämställdhet och mångfald är en viktig fråga och byggbranschen är fortfarande mansdominerad. Detta är ett sätt att få till en förändring och komma vidare i arbetet med inkludering, oavsett kön.

Tror du till och med att ett sånt här initiativ kan påverka fler kvinnor att söka sig till byggbranschen?

– Ja, till viss del. Det visar ju att vi är på väg åt rätt håll, även om det finns mycket mer kvar att göra.

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö