Så kan risken för skador i handleder bedömas
Publicerat 8 juni 2020
Långvarigt och enformigt jobb vid löpande band eller vid städning sliter på händer och handleder. Men det finns metoder för att förebygga skador.
Under ett seminarium som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, arrangerade nyligen presenterades ett antal metoder för att bedöma riskerna med så kallat handintensivt arbete. Det handlar om jobb inom till exempel lager, butik, industri och lokalvård.
Definitionen av handintensivt arbete är ihållande snabba handledsrörelser mot ledens ytterlägen i kombination med kraft.
– Vi får en del frågor om det här och därför vill jag förtydliga vad det innebär. Mot ytterläget behöver inte nödvändigtvis betyda ända ut till ytterläget utan det handlar egentligen om en rörelse i handleden, sa Kersti Lorén, sakkunnig i ergonomi på Arbetsmiljöverket, när hon talade om arbetsgivarens skyldigheter när det gäller riskbedömning av handintensivt arbete.
Enligt de nya föreskrifterna om medicinska kontroller som kom i november förra året ska anställda med handintensiva jobb erbjudas läkarundersökningar vart tredje år. Arbetsgivarna är också skyldiga att göra en riskbedömning om verksamheten innefattar handintensivt arbete.
Minke Wersäll, sakkunnig i ergonomi på Arbetsmiljöverket, presenterade några metoder för att bedöma risken för skador kopplade till handintensivt arbete.
– Det är viktigt att välja rätt arbetsmoment för bedömningarna och det är också viktigt att använda validerade och evidensbaserade metoder för riskbedömningen. Det betyder att de ska ha tagits fram på ett vetenskapligt sätt och att de är utvärderade, sa Minke Wersäll.
De metoder som finns för riskbedömning av handintensivt arbete brukar innefatta att man undersöker arbetsställningar och arbetsrörelser, hur ofta man gör ett visst moment och med vilken kraft samt även organisatoriska och sociala faktorer på arbetsplatsen. Stress är till exempel en faktor som kan öka risken för belastningsskador.
– När man gjort sin riskbedömning är det dags att göra en handlingsplan samt åtgärder kopplade till den. Det viktiga är inte att man får ett helt exakt svar när man mäter belastning utan det viktiga är att man åtgärdar så att man får en bra arbetsplats utan risker.
Det finns en uppsjö av olika metoder för riskbedömning. En sådan är KIM 1 som kan användas för att bedöma risken för belastningsskador vid manuell hantering. (se faktaruta här intill).
– KIM1 är den enklaste metoden och också enkel att ta till sig. Den bygger på en princip som återkommer även i andra metoder och som därför är bra att känna till, sa Minke Wersäll.
Riskbedömning enligt KIM 1
Så fungerar KIM 1 steg för steg:
- Börja med att undersöka hur ofta du utför ett visst arbetsmoment och hur många timmar under en arbetsdag. Det kan till exempel handla om att lyfta eller förflytta ett paket.
- Nästa steg handlar om arbetsställningar. Genom att titta på olika bilder kan du se vilken arbetsställning som överensstämmer mest med den du använder. Genom att du ringar in den bild som stämmer in mest får du en viss riskpoäng.
- I det sista steget undesöker ni era arbetsförhållanden generellt. Finns det andra faktorer som kan öka risken för skador. Det kan till exempel handla om hala eller sluttande golv eller kalla lokaler.
- När alla undersökningar är gjorda får ni ett slutresultat som bygger på trafikljusmodellen där grönt ljus betyder att det finns bra förutsättningar för att bedriva arbetet utan risker och rött ljus att det finns risker som måste åtgärdas omgående.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.