Många vill skippa alkohol på julbordet
Publicerat 5 december 2019
Tre av fyra anställda tycker inte det är viktigt att alkohol serveras på jobbets julbord. Det visar en undersökning från IQ Initiativet.
Organisationen IQ initiativet, som är ett dotterbolag till Systembolaget, har undersökt svenskarnas inställning till alkohol på julfesten. Undersökningen visar att 77 procent inte tycker det är viktigt med alkohol på julfesten. 41 procent uppger att de tycker det är helt oviktigt.
Det är stor skillnad mellan könen. För varannan kvinna (49 procent) är det helt oviktigt att det serveras alkohol till julbordet, men bara för var tredje man (34 procent).
– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare, säger Karin Hagman, vd för IQ Initiativet.
Närmare en av tio (8 procent) har till och med undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol.
– Att så många undviker julbord med jobbet är en signal om att alkoholen riskerar att förstöra julfesten för vissa. Här bör arbetsgivare fundera ett varv till över hur viktig alkoholen ska få vara. Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare? säger Karin Hagman.
Undersökningen omfattar 1 183 personer och genomfördes av Kantar Sifo under november månad.
Till arbetsgivare inför julfest
- Var restriktiv Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.
- Inkludera alla Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra alkoholfria drycker.
- Var en förebild som chef Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Alkohol och droger
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.
-
Att våga fråga om alkohol kan rädda en medarbetare
Alkohol och droger • ”Alkoholsnacket” heter en ny tjänst som bland annat kan hjälpa chefer att prata med en medarbetare som dricker för mycket.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Expertens tips: Så blir du en bättre lyssnare
Arbetsklimat • Våga vara tyst, minimera distraktioner och undvik att döma. Det är några av författaren Annika Telléus tips för att bli en bättre lyssnare.
-
Så har mitt jobb förändrats
Så gjorde vi • Här berättar fyra lantbrukare i olika åldrar om innovationer som förenklat deras arbetsvardag.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.