Många vill skippa alkohol på julbordet
Publicerat 5 december 2019
Tre av fyra anställda tycker inte det är viktigt att alkohol serveras på jobbets julbord. Det visar en undersökning från IQ Initiativet.
Organisationen IQ initiativet, som är ett dotterbolag till Systembolaget, har undersökt svenskarnas inställning till alkohol på julfesten. Undersökningen visar att 77 procent inte tycker det är viktigt med alkohol på julfesten. 41 procent uppger att de tycker det är helt oviktigt.
Det är stor skillnad mellan könen. För varannan kvinna (49 procent) är det helt oviktigt att det serveras alkohol till julbordet, men bara för var tredje man (34 procent).
– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare, säger Karin Hagman, vd för IQ Initiativet.
Närmare en av tio (8 procent) har till och med undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol.
– Att så många undviker julbord med jobbet är en signal om att alkoholen riskerar att förstöra julfesten för vissa. Här bör arbetsgivare fundera ett varv till över hur viktig alkoholen ska få vara. Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare? säger Karin Hagman.
Undersökningen omfattar 1 183 personer och genomfördes av Kantar Sifo under november månad.
Till arbetsgivare inför julfest
- Var restriktiv Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.
- Inkludera alla Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra alkoholfria drycker.
- Var en förebild som chef Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Alkohol och droger
-
Tips till chefen för en lyckad sommarfest
Alkohol och droger • På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
-
Symtom på skadligt bruk misstolkas som stress
Alkohol och droger • Organisationer som vill motverka riskbruk av alkohol bör rikta sina insatser mot hela arbetsgruppen snarare än att satsa allt på de individer som redan har problem.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.