Bild: Martina Holmberg
Förmåner på jobbet
Publicerat 20 september 2019
Gymkort, extra semestervecka och tjänstepension. Listan över förmåner kan göras lång, och en del tänker vi inte ens på som förmåner eftersom de ingår i kollektivavtal. Här berättar tre företag och en expert om vilka förmåner de föredrar.
Gunilla Krieg, centralombudsman på Unionen
Vilken är den vanligaste förmånen?
– Tjänstepension och extra semestervecka. Vad arbetsgivaren betalar in i tjänstepension syns sällan på lönespecifikationen därför tänker man kanske inte på den som en förmån. Alla arbetsplatser med kollektivavtal har tjänstepension.
Vilka förmåner finns att välja på?
– På Skatteverkets hemsida finns en lång lista över skattefria förmåner från aerobics till örtbad. En förmån kan ibland vara lättare att förhandla sig till än högre lön eftersom den är fri från arbetsgivaravgift. Regeln är dock: En bra lön i första hand, förmåner i andra hand.
Casper Häggström, skadereglerare olycksfall, Trygg Hansa i Umeå
Volontärarbete är en av era förmåner. Hur fungerar det?
– Vi har möjlighet att ta ut två betalda dagar per år för volontärarbete. Jag upptäckte det av en slump. På vårt intranät stod det om en kollega som varit iväg.
Vad valde du att göra för arbete?
– Jag var i en Panda-park i Kina. Min mamma fyllde 50 och i stället för presenter ville hon att vi skulle åka tillsammans för att göra volontärarbete. Vi jobbade hos pandorna – städade deras område och burar och gav dem mat. Vi var där en vecka och två av dagarna hade jag betalt av Trygg Hansa.
Har du nytta av det du lärde dig i ditt jobb?
– Jag har lärt mig mycket om pandor vilket varit utvecklande. En upplevelse jag bär med mig resten av livet. Sen tänker jag att det är viktigt att kunna ta hand om både människor och djur. När jag hade varit iväg märkte jag att flera av mina kollegor fick upp ögonen för detta med volontärarbete.
Fredrik Malmström, skyddsombud och ledamot i klubbstyrelsen, Kronfågel i Katrineholm
Vad har ni för förmåner?
– Vi får köpa kyckling till rabatterat pris. Sen har vi även friskvårdsbidrag och olika rabatter, till exempel på glasögon.
Hur vet du vilka förmåner som finns?
– Det finns information uppsatt på olika anslagstavlor om det. Och så informerar företaget om det med jämna mellanrum.
Vilken förmån uppskattar du mest?
– Att kunna köpa kyckling billigare. Jag har blivit bra på att laga kyckling och försöker tipsa släkt och vänner om vilka delar av kycklingen som passar bäst till olika rätter.
AnnaLena Andersson, testledare, SEB Kort Bank AB
Hur viktigt är det med jobbförmåner?
– Det betyder mycket. Visst var det en klar konkurrensfördel med många olika förmåner när jag skulle välja jobb. Det visar att företaget är bra på att ta hand om sin personal.
Hur vet du vilka förmåner du har?
– Vi har en portal där det står tydligt vad som finns att välja på. Och vi kollegor är också bra på att tipsa varandra om vad som finns. När jag fick ryggskott till exempel påminde en kollega om att vi kan använda friskvårdsbidraget till massage. Den finns i huset och vi får gå på arbetstid.
Friskvårdsbidraget är viktigt för dig – varför?
– För att jag är en person som gillar att träna. De 3 000 kronor vi får räcker till en del av mitt gymkort på fritiden. Sen har vi möjlighet att träna gratis på jobbet också eftersom vi har både gym och olika pass vi kan gå på. Jag tror att jag blir både gladare och utför ett bättre arbete när jag får träna.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.