Bild: istockphoto
Musarm – så förebygger du
Publicerat 1 mars 2021
20 procent av de som jobbar hemma under pandemin uppger att de fått ont i hand, arm eller nacke, enligt en ny undersökning. Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
Musarm – en folksjukdom
Musarm är en relativt ny diagnos som uppstod på 1990-talet i takt med att datoranvändandet ökade. Sedan dess har det bara blivit mer och mer vanligt och enligt vissa undersökningar drabbar det så många som varannan datoranvändare.
Vad är musarm?
Musarm är ett samlingsnamn för värk i arm, nacke, rygg, handled och fingrar. Det beror på att man gör många upprepade, små rörelser med musen. När man arbetar med musen håller man dessutom ofta handen i ett onaturligt läge. Handleden är böjd bakåt och fingrarna är spända. Den största belastningen är inte när man klickar eller rör musen utan när man håller handen beredd att klicka.
Vem drabbas?
Alla som arbetar mycket med dator och datormus kan få musarm. Men risken ökar när man har arbetsuppgifter på datorn som kräver små och känsliga rörelser. Även stress kan öka risken eftersom man ofta spänner sig när man är stressad.
Hur vet man att det är musarm?
Musarm kan visa sig som en molande smärta i armen som känns både när man vilar och när man anstränger armen. Det kan också kittla i fingrarna ungefär som när en kroppsdel somnar. Musarm kan också ge domningar och förlorad känsel. Ibland kan man uppleva det som att händerna blir kalla. Men eftersom det är svårt att ge en diagnos ska man alltid vända sig till en fysioterapeut, naprapat eller en läkare om besvären inte går över inom några veckor.
Förebygg
- Använd kortkommandon på tangentbordet.
- Flytta musen till andra sidan tangentbordet och använd andra handen. Svårt i början, men man vänjer sig.
- Ta minipauser och stretcha! Den främsta anledningen till musarmär långvarig, ensidig belastning.
- Variera din arbetsställning. Växla mellan att sitta och stå om du har höj- och sänkbart skrivbord.
- Håll handleden rak, inte vriden mot lillfingret, när du använder musen. Låt handen vila på skrivbordet och inte på musen när du inte använder den.
- Arbeta med armar och händer nära kroppen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Pausövningar som är bra för både kropp och knopp
Ergonomi • Att stå på ett ben en stund bredvid skrivbordet är ett exempel på en bra pausövning på kontoret.
-
Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Ergonomi • Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
-
E-handelsboom påverkar arbetsmiljön
Ergonomi • Hela 8 av 10 utlämningsställen och transportföretag brister i sina arbetsmiljörutiner, enligt en stor inspektionsinsats av e-handelskedjan som Arbetsmiljöverket genomfört. Många bär tunga paket utan hjälpmedel och riskerar belastningsskador.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Tips för ett klimatsmartare kontor
Kontor • En ny undersökning visar att 42 procent av dem som jobbar på kontor tycker att arbetsgivaren gör för lite för att de ska kunna jobba miljövänligt. I en guide från Naturskyddsföreningen finns tips till företag hur de gör sina kontor mer hållbara.
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.