
Bild: Thomas Picualy/Unsplash
Så gör du om kollegan dricker för mycket
Publicerat 13 september 2017
Det är dags för fest med jobbet. Men hur mycket alkohol är det rimligt att företaget bjuder på? Att ha en tydlig alkoholpolicy som alla på företaget känner till är ett bra sätt att hantera frågan.
Det dricks inte mindre alkohol i Sverige, men företag blir ändå bättre på att förebygga skadligt bruk och riskbruk på arbetsplatsen. Det anser Robin Öberg, konsult på Alna, en organisation som ger råd och stöd kring missbruksfrågor i arbetslivet.
– Det har skett en stor mognad de senaste åren. Förut var många chefer oroliga, osäkra och gjorde inget. I dag agerar de mycket tidigare, säger han.
Ett av de viktigaste råd som Robin Öberg ger arbetsgivare är att ta fram en policy. Policyn ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.
– Den ska koppla ihop omsorgen om personalens hälsa med hur företaget vill uppfattas och vilka värderingar som företaget står för, säger han.
Finns det en policy som tar fasta på beteenden och värderingar är det mycket enklare att prata med den medarbetare som inte sköter sig. I enlighet med det säger Robin Öberg att det inte alltid är klokt att fokusera på alkoholen i sig. Symptom på skadligt bruk eller riskbruk är svåra att skilja från symptom på andra kriser i livet, som till exempel en skilsmässa. Vilket i sin tur kan göra en redan förhöjd konsumtion ännu högre, eller öka frånvaron, tröttheten och irritationen.
– Så det handlar alltid om beteenden. Att man ska vara arbetsför dagen efter en fest och att det är ett individuellt ansvar. Dessutom blir de som dricker mer ännu mer toleranta mot alkohol. Så det kanske inte alltid är de som dricker mest som blir fullast.
Kollegor emellan är det bra att vara medmänskligt uppmärksam. Fråga om allt är som det ska. Som chef är det viktigt att vara konkret och återigen: ha fokus på beteendet.
– Om någon som du misstänker har ett riskbruk kommer tillbaka från semestern och ser mer sliten ut än vanligt kan det vara läge att säga vad du som chef ser: 'Du ser trött ut, är det nåt du vill prata om?' Och säga att din dörr alltid är öppen.
För det är arbetsgivarens ansvar att få verksamheten att fungera, ge förutsättningar för att medarbetare ska må bra och ha en bra arbetsmiljö – inte att ställa diagnoser.
– Så undvik att sätta alkoholrubriken på det. Man får faktiskt vara alkoholist och ha ett jobb.
Förebygg riskbruk på jobbet
- Ta fram riktlinjer Riktlinjerna ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.
- Kollegialt stöd Som kollega kan man visa att man bryr sig om någon inte verkar må bra. Fråga hur det är.
- Stöd från chefen Som chef kan man ha fokus på beteende. Ser någon sliten ut efter semestern, är borta mycket eller är lättirriterad. Agera direkt och vänta inte med att prata med den medarbetare det gäller. Utgå från de riktlinjer som finns på arbetsplatsen. Undersök vad det finns för stöd för att medarbetaren ska må bättre.

Carin Hedström
Mer om Alkohol och droger
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.