
Bild: Thomas Picualy/Unsplash
Så gör du om kollegan dricker för mycket
Publicerat 13 september 2017
Det är dags för höstkickoff med jobbet. Men hur mycket alkohol är det rimligt att företaget bjuder på? Att ha en tydlig alkoholpolicy som alla på företaget känner till är ett bra sätt att hantera frågan.
Det dricks inte mindre alkohol i Sverige, men företag blir ändå bättre på att förebygga skadligt bruk och riskbruk på arbetsplatsen. Det anser Robin Öberg, konsult på Alna, en organisation som ger råd och stöd kring missbruksfrågor i arbetslivet.
– Det har skett en stor mognad de senaste åren. Förut var många chefer oroliga, osäkra och gjorde inget. I dag agerar de mycket tidigare, säger han.
Ett av de viktigaste råd som Robin Öberg ger arbetsgivare är att ta fram en policy. Policyn ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.
– Den ska koppla ihop omsorgen om personalens hälsa med hur företaget vill uppfattas och vilka värderingar som företaget står för, säger han.
Finns det en policy som tar fasta på beteenden och värderingar är det mycket enklare att prata med den medarbetare som inte sköter sig. I enlighet med det säger Robin Öberg att det inte alltid är klokt att fokusera på alkoholen i sig. Symptom på skadligt bruk eller riskbruk är svåra att skilja från symptom på andra kriser i livet, som till exempel en skilsmässa. Vilket i sin tur kan göra en redan förhöjd konsumtion ännu högre, eller öka frånvaron, tröttheten och irritationen.
– Så det handlar alltid om beteenden. Att man ska vara arbetsför dagen efter en fest och att det är ett individuellt ansvar. Dessutom blir de som dricker mer ännu mer toleranta mot alkohol. Så det kanske inte alltid är de som dricker mest som blir fullast.
Kollegor emellan är det bra att vara medmänskligt uppmärksam. Fråga om allt är som det ska. Som chef är det viktigt att vara konkret och återigen: ha fokus på beteendet.
– Om någon som du misstänker har ett riskbruk kommer tillbaka från semestern och ser mer sliten ut än vanligt kan det vara läge att säga vad du som chef ser: 'Du ser trött ut, är det nåt du vill prata om?' Och säga att din dörr alltid är öppen.
För det är arbetsgivarens ansvar att få verksamheten att fungera, ge förutsättningar för att medarbetare ska må bra och ha en bra arbetsmiljö – inte att ställa diagnoser.
– Så undvik att sätta alkoholrubriken på det. Man får faktiskt vara alkoholist och ha ett jobb.
Förebygg riskbruk på jobbet
- Ta fram riktlinjer Riktlinjerna ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.
- Kollegialt stöd Som kollega kan man visa att man bryr sig om någon inte verkar må bra. Fråga hur det är.
- Stöd från chefen Som chef kan man ha fokus på beteende. Ser någon sliten ut efter semestern, är borta mycket eller är lättirriterad. Agera direkt och vänta inte med att prata med den medarbetare det gäller. Utgå från de riktlinjer som finns på arbetsplatsen. Undersök vad det finns för stöd för att medarbetaren ska må bättre.

Carin Hedström
Mer om Må bra
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.
-
Första sommarjobbet påverkar ungas syn på arbetslivet
Unga • För att sommarjobbet ska bli en bra upplevelse finns det sådant som både sommarjobbare och arbetsgivare bör tänka på.