Hoppa till huvudinnehållet

Ibland pockar jobbtankarna på extra mycket. Då kan det vara bra att ha ett batteri med aktiviteter redo för att avleda dem.

Bild: Istockphoto

Stress

Bli kvitt jobbtankarna

Att vara ledig är som bekant ingen garanti för att inte tänka på jobbet. Många går ständigt omkring med en att göra-lista i huvudet. Men det finns några knep för att slippa jobbtankarna på fritiden.

Förmågan att kunna släppa tankarna på jobbet är inte bara viktig för välbefinnandet. Den ökar också vår möjlighet att lösa komplexa problem och bli effektivare när vi verkligen behöver fokusera. Den amerikanske psykologiforskaren Art Markman har i tidningen Harvard Business Review, listat några tips på hur man kan slippa jobbtankarna på fritiden.

Planera din fritid Att fokusera på vad du inte ska göra på din fritid är svårare än att fokusera på vad du ska och vill göra. Människan har lättare att lära sig en ny vana genom praktisk handling än genom tankar. Så istället för att tänka ”Jag ska inte tänka på jobbet när jag är ledig”; gör en plan för vad du faktiskt vill göra. Gå och träna eller gå en kurs och lär dig ett språk eller instrument.

Avled tankarna Ibland pockar jobbtankarna på extra mycket. Då kan det vara bra att ha ett batteri med aktiviteter redo för att avleda dem. Att lösa ett korsord eller läsa en bok är exempel på avledande aktiviteter. Om det ändå inte fungerar kan man ha en anteckningsbok där man skriver ned det som känns besvärligt. Den metoden fungerar extra bra om tankarna på jobbet handlar mer om en allmän ångestkänsla än en specifik uppgift som ska lösas.

Skapa en miljö som stödjer goda vanor En person som försöker sluta röka låter inte ett paket cigaretter ligga och drälla hemma. På samma sätt kan man göra det svårt att jobba på fritiden genom att inte ta med jobbdatorn hem för jämnan. Prova att stänga av jobbmobilen. Om du måste sätta på den för att kolla ett mejl tänker du kanske efter en extra gång innan du gör det. Skapa en plats hemma där du aldrig ägnar dig åt jobbet utan åt sådant du tycker om att göra, läsa, yoga etc. Det kan vara ett rum eller en del av ett rum. Den platsen kan du sedan använda för att snabbare bli kvitt jobbtankar.

Ta hjälp av vänner eller familjTa hjälp av andra i din närhet för att ändra ditt beteende. Ge dem tillåtelse att säga till dig att lägga undan mobilen och försök att inte bli irriterad när de gör det. Hitta på aktiviteter tillsammans med dina nära och kära som avleder dig från jobbtankar.

Våga släppa på kontrollen Att utsätta sig för precis det man är som allra mest rädd för har visat sig vara ett effektivt sätt att bota fobier. Den som hela tiden känner ett behov av att kolla mejlen för att inte missa något viktigt kan testa att ta ett steg tillbaka och se vad som händer då. En lärdom är att det ofta inte händer någonting alls. Problem kan till och med lösas av sig själva om du testar att inte alltid svara på allt omgående. 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Stress

Senaste om Tips och råd