
Bild: Istockphoto
Bli kvitt jobbtankarna
Publicerat 31 augusti 2017
Att vara ledig är som bekant ingen garanti för att inte tänka på jobbet. Många går ständigt omkring med en att göra-lista i huvudet. Men det finns några knep för att slippa jobbtankarna på fritiden.
Förmågan att kunna släppa tankarna på jobbet är inte bara viktig för välbefinnandet. Den ökar också vår möjlighet att lösa komplexa problem och bli effektivare när vi verkligen behöver fokusera. Den amerikanske psykologiforskaren Art Markman har i tidningen Harvard Business Review, listat några tips på hur man kan slippa jobbtankarna på fritiden.
Planera din fritid Att fokusera på vad du inte ska göra på din fritid är svårare än att fokusera på vad du ska och vill göra. Människan har lättare att lära sig en ny vana genom praktisk handling än genom tankar. Så istället för att tänka ”Jag ska inte tänka på jobbet när jag är ledig”; gör en plan för vad du faktiskt vill göra. Gå och träna eller gå en kurs och lär dig ett språk eller instrument.
Avled tankarna Ibland pockar jobbtankarna på extra mycket. Då kan det vara bra att ha ett batteri med aktiviteter redo för att avleda dem. Att lösa ett korsord eller läsa en bok är exempel på avledande aktiviteter. Om det ändå inte fungerar kan man ha en anteckningsbok där man skriver ned det som känns besvärligt. Den metoden fungerar extra bra om tankarna på jobbet handlar mer om en allmän ångestkänsla än en specifik uppgift som ska lösas.
Skapa en miljö som stödjer goda vanor En person som försöker sluta röka låter inte ett paket cigaretter ligga och drälla hemma. På samma sätt kan man göra det svårt att jobba på fritiden genom att inte ta med jobbdatorn hem för jämnan. Prova att stänga av jobbmobilen. Om du måste sätta på den för att kolla ett mejl tänker du kanske efter en extra gång innan du gör det. Skapa en plats hemma där du aldrig ägnar dig åt jobbet utan åt sådant du tycker om att göra, läsa, yoga etc. Det kan vara ett rum eller en del av ett rum. Den platsen kan du sedan använda för att snabbare bli kvitt jobbtankar.
Ta hjälp av vänner eller familjTa hjälp av andra i din närhet för att ändra ditt beteende. Ge dem tillåtelse att säga till dig att lägga undan mobilen och försök att inte bli irriterad när de gör det. Hitta på aktiviteter tillsammans med dina nära och kära som avleder dig från jobbtankar.
Våga släppa på kontrollen Att utsätta sig för precis det man är som allra mest rädd för har visat sig vara ett effektivt sätt att bota fobier. Den som hela tiden känner ett behov av att kolla mejlen för att inte missa något viktigt kan testa att ta ett steg tillbaka och se vad som händer då. En lärdom är att det ofta inte händer någonting alls. Problem kan till och med lösas av sig själva om du testar att inte alltid svara på allt omgående.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
Hur hanterar du stress?
Så gjorde vi • Vi frågade programledaren Camilla Kvartoft, komikern Hasse Brontén, Estella Nyberg på McDonald´s och Oliver Sjöström på SOS Alarm om hur de hanterar stressen på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst - så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.