Bild: Istockphoto
Få en bra start på nya jobbet
Publicerat 27 januari 2017
Du har precis fått nytt jobb och vill visa vad du kan. Men som helt ny på jobbet kan det vara bra att tänka efter före; att lyssna mer än prata, våga fråga när du inte förstår och ställa lagom höga krav på dig själv. Det säger rekryteraren Petra Fryxell.
Petra Fryxell jobbar med rekrytering av chefer och specialister på rekryteringsföretaget Poolia. Hon uppmanar alla att förbereda sig mentalt inför ett nytt jobb – oavsett om du är ny i arbetslivet eller mycket erfaren.
– Att gå in i ett nytt jobb är en stor förändring och i början är det mycket att ta in. Det handlar om att visa intresse och vara aktiv och samtidigt lyssna. Du kan även behöva acceptera att till exempel IT-system och företagets policys är nya för dig, även om det kan vara frustrerande i början.
När Petra Fryxell hjälpt en ny person till ett nytt jobb gör hon alltid en uppföljning efter några månader. Stämde förväntningarna med verkligheten? Har det uppstått andra problem?
– Ofta överensstämmer förväntningarna ganska bra, och det är sällan någon kastats rakt in i jobbet. Men visst kan det komma fram saker, som att man till exempel haft svårt att bli insläppt i arbetsgruppen eller att chefen är väldigt upptagen och inte så tillgänglig som man trodde.
Som ny på jobbet är det viktigt att våga fråga och sträva efter tydlighet. Det kan man till exempel göra genom att tidigt boka in regelbundna uppföljningsmöten med chefen. Däremot säger Petra Fryxell att det kan vara bra att i början att ligga lite lågt med egna åsikter och tyckanden gentemot kollegor. Framför allt om det handlar om den nya arbetsplatsen.
– Jag tror det är viktigt att vara lite diplomatisk och ödmjuk när man inte har hela bilden av den nya arbetsgivaren och arbetsplatsen. Visa istället att du lyssnar, och relatera hellre till tidigare erfarenheter och arbetsgivare.
De mottagande arbetsplatserna har ofta olika typer av egen introduktion, där faddrar blir ett allt vanligare inslag, enligt Petra Fryxell.
– En fadder är jättebra, då finns det någon i närheten som du kan ta en lunch med och som frågar hur det går. Det är också väldigt bra att få ett riktigt uppdrag direkt, eller att ta egna initiativ för att få följa med på möten eller sitta bredvid för att lära mer. Då visar du att du är intresserad och engagerad.
Samtidigt är det viktigt att som ny på jobbet ha rimliga krav på sin egen prestation.
– Var snäll mot dig själv och ha inte så mycket krav på att du ska leverera direkt. Och även om alla på arbetsplatsen är jättegulliga så hjälper det att ha en chef som har rimliga förväntningar på dig den första tiden. Som låter dig förstå att det är ok att vara ny, och som visar att hen vet att du kommer att komma in i jobbet, säger Petra Fryxell.
Ny på jobbet
- Ha tålamod Kräv inte för mycket av dig själv – acceptera att det kan ta tid att sätta sig in nya arbetsuppgifter, företag och samarbeten.
- Tyck inte för mycket Ligg lågt med kritik. Det kan vara lätt att ha åsikter, men innan du helt känner till sammanhangen kan det vara klokt i att avvakta med kritik. Ofta finns det anledningar till varför saker och ting fungerar som det gör. När du vet bakgrunden så har du större möjlighet att få gehör för dina synpunkter.
- Säg till om du behöver stöd Det visar att du är engagerad och att du analyserat vad du behöver för att nå dina mål.
- FrågaDet är ett tecken på engagemang. Men var lyhörd om dina kollegor är för stressade för att dela med sig av sin kompetens och erfarenhet.
- Var tydlig När du kommunicerar med din nya chef är det bra att vara så rak som möjligt. Stäm av förväntningar, krav och önskemål så att ni båda har samma bild.
- Fika Ta initiativ till fika eller lunch visar på engagemang och vilja att komma in i gruppen. Ett mikro-nätverkande!
- Bolla Skaffa dig ett bollplank utanför den nya avdelningen eller företaget. I början uppstår lätt många funderingar och ibland kan det vara bättre att vädra dessa utanför det nya jobbet. Det är ett viktigt stöd när du väl lyfter frågorna internt på ditt nya jobb. Du har redan fått en djupare insikt tack vare dialogen med en utomstående.
Källa: Poolia
Carin Hedström
Mer om Introduktion
-
Unga behöver få vara nya länge på jobbet
Introduktion • Unga nyanställda behöver vara nya länge och socialt stöd är nyckeln till att de ska få en bra start i arbetslivet.
-
Så blir skiftet mellan föräldraledighet och jobb smidigare
Arbetsmiljöarbete • Efter sommaren är det många som avslutar sin föräldraledighet, något som ofta väcker blandade känslor. För att må bra är det viktigt att vara snäll mot sig själv och sänka prestationskraven.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.