Mer

493 artiklar

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar om arbetsmiljö. 

Ålder påverkar hur vi skadar oss

2021-04-08

Ålder har betydelse för var på kroppen vi skadar oss. Yngre personer råkar oftare ut för fingerskador när de gör sig illa på jobbet, medan äldre oftare skadar arm, skuldra eller axel. Det visar ny statistik från AFA Försäkring.

Säkerhet är första punkt på varje möte

2021-03-19

När hon blev huvudskyddsombud på Sandvik Coromant år 2007 stod arbetsmiljöfrågor inte särskilt högt på agendan. Men det senaste decenniet har det skett en stor attitydförändring, ­säger Agneta Strand som fick Prevents arbetsmiljö­stipendium 2020.

"Ingen ska behöva dö av sitt arbete"

2021-03-18

Regeringen vill höja ribban och utöka sin nollvision mot dödsolyckor till att även omfatta arbetsrelaterade sjukdomar. I en intervju med Arbetsliv ger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sin syn på hur det ska gå till. Hon vill bland annat se över regelverket kring arbetsmiljön med fokus på arbetsrelaterad stress. 

Arbetshälsan kan påverkas under lång tid

2021-03-15

För ganska precis ett år sedan förändrades arbetslivet radikalt för många yrkesgrupper. Håkan Olsson, stf generaldirektör på Arbetsmiljöverket, befarar att vi redan nu ser efterverkningar som kan leda till ökad psykosocial ohälsa. Men det finns också positiva erfarenheter att ta med sig.

Parterna vill se vaccinationer på arbetsplatserna

2021-03-10

Fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden uppmanar nu regionerna att öppna upp för att företagshälsovården skulle kunna sköta vaccinering mot covid-19 direkt ute på arbetsplatserna. Tanken är att underlätta för anställda som har svårt att lämna sina jobb.

”Schyst arbetsmiljö är bättre än generösa AW:s”

2021-03-02

Digitalbyrån Oh my tröttnade på dåliga arbetsvillkor i branschen. När det var dags för nytt kollektivavtal fick de anställda själva komma med synpunkter för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Arbetssjukdomar tas med i nollvision

2021-02-11

Regeringen utökar sin nollvision mot dödsolyckor till att även omfatta annan arbetsrelaterad dödlighet, såsom sjukdom, ohälsosam stress, cancer och suicid. Det framkom i dag när regeringen presenterade sin nya arbetsmiljöstrategi.

Kollegornas stöd är livsviktigt

2021-02-11

Kris- och kamratstöd kan vara viktigt för återhämtningen efter allvarliga händelser på jobbet. Det vet lastbilschauffören Roy Gustafsson som fick hjälp av en kamratstödjare efter en dödsolycka.

Snart inleds det nya glada tjugotalet

2021-02-10

Utökad testning kan stoppa smittan på jobbet

2021-02-08

Fortsatt hemarbete eller att testa och fånga upp de medarbetare som har asymtomatiska infektioner kan vara några åtgärder för att förebygga spridningen av nya, smittsammare coronavarianter. Men även efter vaccineringen kommer vi att behöva vara försiktiga.

Nya yrken i pandemins spår

2021-01-26

Pandemin har inte bara fört med sig ett förändrat arbetssätt. Den gör också att helt nya yrken uppstår eller att efterfrågan på vissa tjänster ökar.

Distansarbete här för att stanna

2021-01-21

Under vecka två distansarbetade ungefär var tredje svensk, vilket är rekord hittills. Och om man får tro en ny undersökning där HR-chefer från 700 olika organisationer deltar, är hemmakontoren här för att stanna.

Webbfråga

Hur påverkas du av att vara hemma mer under pandemin?

  • Känner mig ensam 32%  
  • Har svårt att få till rutiner 19%  
  • Planerar framåt för att orka 10%  
  • Gillar att mysa hemma 39%  
Totalt antalet röster: 155