Mer

302 artiklar

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar om arbetsmiljö. 

Han säkrade fotbolls-VM

2018-06-15

Om du ser på fotbolls-VM i sommar – håll utkik efter arenan i ryska Volgograd. De tusentals stålbalkarna runt arenan är sprutmålade på plats, av målare i klätterutrustning. Skyddsombudet Jan-Åke Öberg besökte arenan och bidrog med förslag till en bättre och säkrare arbetsmiljö.

Arbetsmiljön i stallet glöms bort

2018-06-14

Att jobba i stall ses mer som en hobby än som ett riktigt jobb. Det är förödande för arbetsmiljön och säkerheten i stallen konstaterar Arbetsmiljöverket som nyligen granskat hästnäringen.

Introduktion av inhyrd personal brister

2018-06-04

Bemanningsanställda får inte alltid den introduktion de behöver för att kunna utföra sitt jobb på ett säkert sätt. Det visar en inspektion av bemanningsanställdas arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket gjort.

Obemannade matbutiker förändrar handelsjobb

2018-06-01

Företaget Lifvs Scandinavia har som målsättning att öppna 200 obemannade livsmedelsbutiker på mindre orter i Sverige. För handelsanställda innebär det förändrade arbetsuppgifter.

Sommarjobbaren som stannar kvar

2018-05-30

Yrke: Glaciärforskare

2018-05-30

På Kebnekaise märks klimatförändringarna tydligt. Sydtoppen är på väg att smälta ned och är snart inte Sveriges högsta punkt längre. På Tarfala forskningsstation jobbar glaciärforskare på 1135 meters höjd med att mäta hur mycket snö som smälter varje år.

De lär sig svenska på jobbet

2018-06-04

Måste man kunna svenska för att jobba eller kan man lära sig via jobbet? Arbetsliv har besökt Hemfrid i Malmö där de anställda får gå en svenskkurs och lära sig allt från grammatik till lämpliga samtalsämnen på fikarasten.

Appar skapar mobilberoende

2018-05-29

Gränssnitten på apparna i mobilen gör användarna beroende av sina smarta telefoner. Den åsikten har blivit trendig bland teknikföretagen i Silicon Valley. Nu börjar olika tekniska lösningar komma som ska hindra oss från att ideligen fastna i mobilen.

Många saknar grundläggande IT-kunskaper

2018-05-16

Betydligt färre jobb än befarat kommer att försvinna till följd av automatisering och digitalisering. Däremot kommer många jobb förändras, vilket ökar kraven på anställda att lära nytt. Det var slutsatsen på en konferens om digitalisering och robotisering som Nordiska Ministerrådet arrangerade i veckan.

”Arbetet ska tillföra något positivt till människors hälsa”

2018-05-02

Nu är det en månad kvar tills den nyinrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap drar igång sitt arbete. Nader Ahmadi, professor i sociologi och prorektor vid Högskolan i Gävle, blir generaldirektör. Myndighetens första uppdrag är att ta fram kunskap om framtidens arbetsliv.

Vanligt med sexuella trakasserier i filmbranschen

2018-04-17

Kvinnor inom filmbranschen är nästan dubbelt så utsatta för sexuella trakasserier på jobbet jämfört med kvinnor i allmänhet. Det visar en rapport som Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet gjort i spåren av #tystnadtagning.

Är det säkert?

2018-04-17

Att följa säkerhetsrutiner är inte svårt när det är gott om tid och allt går enligt plan. Men det är ofta i de pressade situationerna som olyckor inträffar. För att skapa en kultur där individerna kan ta bra beslut i stunden krävs ett stöttande och involverande ledarskap, visar forskning.