Mer

264 artiklar

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar om arbetsmiljö. 

”Metoo är en väckarklocka för arbetslivet"

2017-12-08

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har kallat Metoo-kampanjen ett efterlängtat kvinnovrål. Under fredagen träffade hon och jämställdhetsminister Åsa Regnér arbetsmarknadens parter för att diskutera vad som kan göras för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet.

"Vissa dagar låtsas man att man inte hör"

2017-12-06

Kvinnor i restaurangbranschen måste våga säga ifrån när de utsätts för sexuella trakasserier, annars går det inte att ändra på den machokultur som genomsyrar många arbetsplatser. Det anser Jaqueline "Jackie" Lenander, 29 år, som jobbar som kock i Malmö.

Så förändras jobben med ökad e-handel

2017-12-06

Vi handlar allt mer på nätet, vilket har förändrat arbetsmiljön i handeln. Små butiker som är paketombud har fått nya arbetsvillkor och utanför städerna brer varulagren ut sig.

Hur kan man tycka att arbetsmiljö är tråkigt?

2017-12-05

Kommentarer: 1

Jobbet vanligaste platsen för hot och våld

2017-12-01

Det sker mer hot och våld på jobbet än det gör på gatan eller i hemmet. Värst drabbad är vård och omsorg. Andra utsatta branscher är handel, transport och utbildning. Men det går att jobba förebyggande. Enligt kriminologen Sofia Wikman sker inte lika många incidenter på arbetsplatser med rimlig arbetsbelastning och god trivsel.

App ska motverka härskartekniker

2017-11-28

Forum för genusvetenskap på Mittuniversitetet har tagit fram en app som ska motverka härskartekniker och sexuella trakasserier på jobbet. En prototyp av appen testas just nu och tanken är att den ska lanseras i början av 2018.

Hälften av svenskarna läser jobbmejl på semestern

2017-11-24

Fler och fler har tillgång till internet på jobbet, men det är stora skillnader mellan hur ofta olika yrkesgrupper använder det, enligt en ny kartläggning. Förvånande nog är det de yngsta i arbetslivet som använder internet på jobbet minst.

Anställda hotas via privata konton i sociala medier

2017-11-22

Att utsättas för hot och kränkningar på sina privata konton i sociala medier blir allt vanligare. Anställda inom rättsväsendet samt på Kronofogdemyndigheten är exempel på utsatta yrkesgrupper.

Så kan skolan hantera arga föräldrar

2017-11-21

Föräldrar som ifrågasätter skolarbetet, kräver högre betyg för sitt barn eller som ser solsemestern i februari som en rättighet har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem i skolan. I synnerhet i välbärgade områden. På Brevik skola i Tyresö förebyggs problemet genom tydlighet kring föräldrars respektive pedagogers ansvar. 

Byggcheferna vill stoppa machokulturen i branschen

2017-11-17

Byggbranschen behöver metoo-rörelsen. Det anser Kajsa Hessel, ordförande för branschföreningen Byggcheferna där många kvinnliga medlemmar vittnar om sexuella trakasserier. Hon hoppas på en kulturförändring i branschen.

Ingen quick-fix att motverka sexuella trakasserier

2017-11-13

Både arbetsgivare och fack inom scenkonsten har reagerat starkt på uppropet där 581 kvinnliga skådespelare vittnat om sexuella trakasserier. Teaterförbundet ska göra enkätstudie bland sina medlemmar och Almega anordnar en seminarieserie på temat. Men att förändra kulturen är ingen quick fix, betonar Mikael Brännwall, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.

Sexuella trakasserier i fokus på Arbetsmiljöriksdagen

2017-10-27

Använd kraften i metoo-rörelsen för att förnya arbetsmiljöarbetet. Den uppmaningen gav arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson när hon talade på Arbetsmiljöriksdagen.