Mer

332 artiklar

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar om arbetsmiljö. 

Julmusik i butik delar personalen

2018-12-10

Är det härligt eller hopplöst med julmusik i högtalarna för den som jobbar i butik? En ny undersökning visar att de flesta gillar musiken – men för vissa är det en plåga.

Så blir du bättre på att lära nytt

2018-12-07

I ett föränderligt arbetsliv kanske vi behöver vi lära om och lära nytt flera gånger om. Svårt, kanske du tänker att lära sig nytt efter 50. Inte alls, ny forskning visar att våra hjärnor är redo för inlärning ända tills vi trillar av pinn.

25 år med Arbetsliv

2018-12-05

När det första numret av Arbetsliv såg dagens ljus år år 1993 fanns varken e-post eller smarta telefoner. Men trots att arbetslivet förändrats mycket på 25 år är många av arbetsmiljöfrågorna som diskuterades då fortfarande aktuella.

Så blir livet på jobbet 2019

2018-12-03

Bärbara skygglappar för att kunna skärma av i det öppna kontorslandskapet och ultrarent vatten i stället för kemikalier i tvättmaskinen. Det är några av de senaste innovationerna på arbetsmiljöområdet.

Gravid? Nej, jag är bara tjock

2018-12-04

Dolda kostnader för långtidssjuka medarbetare

2018-11-27

Det kostar mycket att ha en långtidssjukskriven medarbetare. Bara produktionsförlusten före, under och efter sjukfrånvaron uppgår till omkring 100 000 kronor, visar en studie vid Linköpings universitet. Därtill kommer kostnader för rehabiliteringsåtgärder och arbetsanpassning.

Så jobbar inkluderande företag

2018-11-23

Att ha en arbetsgivare som ser förmågor och kompetens istället för diagnoser är viktigt för att må bra på jobbet. Det vet Reumatikerförbundet som nu vill sprida goda exempel på inkluderande arbetsplatser.

Smarta handskar förebygger handskador

2018-11-15

Många delar i en bil monteras fortfarande för hand och handskador är vanligt. Genom att använda  smarta handskar som samlar data om hur montörerna använder händerna, kan skadorna bli färre. Det visar en uppsats som fått pris.

Nya kommunikationsverktyg skapar frustration

2018-11-13

E-posten har fått konkurrens av en rad andra digitala verktyg för kommunikation kollegor emellan. Tanken är att de ska förenkla samarbetet. Men enligt en ny undersökning anser drygt var tredje arbetstagare att det finns för många digitala samarbetsverktyg på arbetsplatsen.

App-företaget som konkurrerar med schyssta villkor

2018-10-30

Plattformsföretag och app-företag är några benämningar på en ny typ av företag som ofta saknar anställda och istället anlitar egenanställda. En del av dessa har gjort sig ökända genom låga löner och dåliga villkor. Men det finns undantag.

När chefen är en app

2018-10-29

Den digitala tekniken har banat väg för en ny arbetsmarknad med egenanställningar och tillfälliga gig. Men hur ser arbetsmiljön och villkoren ut för dem som jobbar på de nya plattformsbaserade företagen?

Grävande skyddsombud

2018-10-24

Arbetspass som börjar tre på morgonen eller tio på kvällen. Stress och liverapportering från krigsområden. Hot och hat från tittare. Allt är risker som kan hanteras, men för att göra det bra behövs fakta. Därför jobbar Lottie Cronestrand som undersökande journalist även i sitt uppdrag som skyddsombud.