
Bild: Istock
Äldre ser dystert på sina jobbchanser
Publicerat 14 maj 2025
Nästa år höjs riktåldern för pension. Men trots att vi förväntas jobba längre ser svenskarna dystert på möjligheterna för äldre att byta jobb, enligt en ny rapport. Många äldre avstår från att ens söka utlysta tjänster eftersom de tror att det är utsiktslöst.
Artikeln i korthet
- Enligt rapporten Plusindex finns det ett tydligt gap mellan hur allmänheten och arbetsgivare ser på äldre arbetskraft. Medan 90 % av arbetsgivarna uppger att de värdesätter äldres erfarenhet, tror bara 24 % av allmänheten att detta faktiskt sker i praktiken.
- Många äldre söker inte jobb eftersom de upplever att chanserna är små, vilket går emot den höjda riktåldern för pension som börjar gälla nästa år. Samtidigt saknar 3 av 4 arbetsgivare strategier för att rekrytera 60-plussare.
- Förutom attityder pekar artikeln på regelverk som försvårar för äldre att få jobb – exempelvis förlängda uppsägningstider och högre lönekostnader.
Denna sammanfattning har gjorts med hjälp av AI men är kvalitetssäkrad av en medarbetare på redaktionen
Svenska folket har en betydligt dystrare bild av hur attraktiva 60-plussare är på arbetsmarknaden jämfört med arbetsgivarna. Det framkommer i rapporten Plusindex där Pluskommissionen mätt attityder till äldre arbetskraft.
– Det finns ett tydligt attitydgap mellan allmänheten och arbetsgivare. Bara en fjärdedel av de tillfrågade bland allmänheten upplever att arbetsgivare värdesätter äldres kompetens medan nio av tio arbetsgivare säger sig värdera äldres erfarenhet. Här behövs ett tydligt ledarskap där fler arbetsgivare går från ord till handling, kommenterar John Mellkvist, generalsekreterare för Pluskommissionen.

Äldre undviker att ens söka utlysta tjänster eftersom chanserna upplevs som för små, enligt John Mellkvist. Det går stick i stäv med riksdagens beslut om en högre riktålder för pension som börjar gälla nästa år.
Läs också: ”Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv”
En som själv valde att återvända till arbetslivet efter pensionen är Else-Marie Lång. Efter en karriär som HR-chef på flera storföretag gick hon i pension 2018, vid 62 års ålder. Men pensionärslivet blev inte riktigt som hon tänkt sig.
Jag saknade det sociala umgänget och att lära mig nya saker.
– Jag saknade det sociala umgänget med främst yngre kollegor samt att det alltid varit roligt att få lära nytt och vara uppdaterad på lagstiftning och liknande. Det är också kul att behöva lära nytt! Alla företag är ju olika på sitt sätt och spännande att få lära känna nya bolag och medarbetare.
Sedan ett par år arbetar hon via bemanningsföretaget Veteranpoolen. Hon har haft uppdrag som bland annat senior HR-konsult men har även testat på helt nya arbetsuppgifter – som att arbeta med catering på festivalen Way Out West sommaren 2023.
Regelverket kan bromsa
Med sin bakgrund inom HR är Else-Marie Lång inte förvånad över resultaten i Pluskommissionens rapport.
– Eftersom jag jobbar med HR frågor är jag väl medveten om detta. Det kan vara lite branschspecifikt men visst finns det mera att göra på det här området. Äldre medarbetare har ju ofta mer erfarenheter och kompetens och borde vara eftertraktade och eftersom riktåldern för pension förändras uppåt borde organisationer och företag vara medvetna om att man kan jobba kvar till 69 år i dagsläget, säger hon.
Men hon menar att problemet inte enbart handlar om attityder. Även vissa regelverk kan motverka rekrytering av 60-plussare.
Det finns till exempel kollektivavtal där uppsägningstiden förlängs för anställda över 55 år. Dessutom har många äldre hunnit arbeta sig upp till en högre lön, vilket innebär högre kostnader för arbetsgivaren – både i lön och pensionsinbetalningar. Det kan tyvärr slå fel i en rekryteringssituation, tror Else-Marie Lång.
– Så visst borde arbetsgivare ha en bättre plan för 60-plussare men man bör nog se över dagens regelverk också och om det finns något som hämmar rekryteringar, säger hon.

Katharina Hedström
Mer om Äldre
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.