Bild: Istockphoto
Kvinnor skadar sig oftare på väg till jobbet
Publicerat 11 juni 2020
Män drabbas oftare av allvarliga olyckor på jobbet. Men kvinnor drabbas betydligt oftare än män av olyckor på väg till eller från arbetet. Det visar AFA Försäkrings årliga arbetsskaderapport.
Under 2018 inträffade nästan 8 000 så kallade färdolycksfall. Färdolycksfall innebär att man skadat sig på vägen till eller från jobbet, exempelvis att man halkat eller ramlat med cykeln. Kvinnor står för 68 procent av alla godkända färdolycksfall.
– Att kvinnor dominerar kan bero på att olyckor med bil regleras av trafikförsäkringen. Av det kan man dra slutsatsen att män oftare kör bil till jobbet medan kvinnor oftast cyklar eller åker kollektivt, sa Elin Henriksson, analytiker på AFA Försäkring, när hon presenterade rapporten på ett webbsänt seminarium.
Totalt inträffade 11 373 allvarliga arbetsolycksfall under 2018 som inneburit sjukfrånvaro i mer än 30 dagar.
– De allvarliga olyckorna har legat ganska stabilt de senaste tio åren. Det rör sig om cirka 11 000 fall per år. Däremot har de mindre allvarliga olyckorna ökat under samma period. Det kan bero på att vi varit inne i en högkonjunktur med många sysselsatta, sa Elin Henriksson.
Män står för två tredjedelar av de allvarliga olycksfallen och kvinnor för en tredjedel. Yrkesgrupper med flest allvarliga olyckor under 2018 var för män metall- och industriarbete samt betong- och anläggningsarbete. För kvinnor sker flest olyckor bland undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter.
Den absolut vanligaste orsaken till olyckor bland båda könen är fallolyckor.
– Alla fallolyckor tillsammans, det vill säga ramla ute, ramla inne, fall från höjd, fall i trappa och fall från stege står för en tredjedel av alla allvarliga arbetsolyckor. Det är jämnt fördelat mellan könen, men för kvinnor är det vanligare att ramla i samma nivå det vill säga ramla ute eller inne. För män är det vanligare att man faller från höjd, till exempel från en stege, sa Elin Henriksson.
Om rapporten
Rapporten "Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2020" bygger på statistik från AFA Försäkrings skadedatabas och beskriver allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för AFA Försäkrings försäkrade fram till år 2018 och är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Årets rapport visar en fortsatt stabil trend när det gäller allvarliga arbetsskador och dess utveckling.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.