Hoppa till huvudinnehållet
Unga

Rekordår för sommarjobb

Arbetsmarknaden är fortsatt stark och det märks bland annat när det gäller sommarjobben där många lediga platser nu anmäls till Arbetsförmedlingen. Störst efterfrågan på arbetskraft är det inom vård- och omsorg.

Förra året var ett rekordår sett till antalet lediga sommarjobbsplatser. Men redan under december och januari i år anmäldes 47 000 lediga sommarjobbsplatser till Arbetsförmedlingen vilket är 5 000 fler än förra året. Arbetsgivarna börjar sina rekryteringar tidigare än för några år sedan och för den som vill sommarjobba är det hög tid att börja söka jobb.

Så långt är det jobb inom vård och omsorg som dominerar bland platsannonserna för sommarjobb. Längre fram kommer många av de typiska sommarjobben inom hotell, restaurang och besöksnäringen. Inom servicesektorn finns goda chanser att få jobb även för den som inte har någon arbetslivserfarenhet sedan tidigare.

– Är man tidigt ute och söker brett är chansen att hitta ett sommarjobb stora. Det är ett ypperligt tillfälle att skaffa sig erfarenhet och meriter för framtiden, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen i en kommentar.

Flera organisationer och myndigheter erbjuder tips och stöd till ungdomar som står inför sitt första jobb. Arbetsförmedlingen har appen Sommarjobba där det bland annat finns tips på vad man bör tänka på innan, under och efter en anställning. De erbjuder även webbinars om sommarjobb under våren. Fackförbundet LO driver tjänsten Fackets hjälptelefon dit unga kan vända sig som har frågor om exempelvis lön och anställningsvillkor.
För arbetsgivare som ska ta emot nyanställda erbjuder Prevent det kostnadsfria webbverktyget Introduktionsguiden där man till exempel kan lägga upp en mall för ett introduktionsprogram.

TIPS

Inför sommarjobb

  • Appen Sommarjobba Kostnadsfri app från Arbetsförmedlingen. Innehåller bland annat tips på vad man ska tänka på före, under och efter en anställning. Går att ladda ner för Iphone och Android.
  • Fackets hjälptelefon Hit till LO:s hjälptelefon kan unga vända sig som har frågor om lön och anställningsvillkor.
  • Introduktionsguiden Ett kostnadsfritt webbverktyg från Prevent som erbjuder stöd till arbetsgivare som ska ta emot nya anställda. Innehåller bland annat en mall för introduktionsprogram.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Unga

Senaste om Mer om arbetsmiljö