Hoppa till huvudinnehållet
Jämställdhet

Grabbig jargong skadar byggbranschen

Hur pratas det egentligen i byggbranschen? Undersökningar visar att jargongen på byggen gör att kvinnor lämnar branschen. Det vill Byggnads och Byggcheferna ändra på genom kampanjen "Prata så alla kan lyssna".

Byggbranschen är kraftigt mansdominerad, endast åtta procent av de anställda är kvinnor, och de två fackförbunden Byggnads och Byggcheferna har gjort egna undersökningar för att ta reda på varför.

– Vi hade idén om att det är en tung bransch, men det var inga kvinnor som angav det som skäl. Snarare var det fysiska hinder som brist på omklädningsrum och att det fanns en jargong och en kultur som inte var acceptabel. Det blev väldigt svart på vitt, säger Ola Olsson, chef för organisationsenheten på Byggnads.

Samma typ av svar fick Byggcheferna när de frågade kvinnor i branschen om arbetsmiljö och attityder.

– Det var en riktig stjärnsmäll. Det hade inte alls hänt så mycket som vi trodde och de sa att även män slutade på grund av jargongen, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.Foto: Byggnads

För att sätta fokus på attityder startades förra året kampanjen "Stoppa machokulturen", bland annat med provokativa affischer i Stockholms tunnelbana. I höst fortsätter kampanjen på temat "Prata så alla förstår".

Hittills har cirka 1 000 personer i branschen deltagit i workshops, och en verktygslåda med ett fördomstest och en film där barn läser citat från byggbranschen, har skickats ut till arbetsplatser. Syftet är att få igång diskussioner om jämställdhet, attityder och hur vi faktiskt pratar med varandra.

– Byggnads har på olika sätt försökt jobba med jämställdhet och mångfald sedan lång tid, men vi har inte lyckats. På kongressen 2014 fattade vi några avgörande beslut. Vi satte som mål att öka andelen kvinnor från en till fem procent och sa att den viktigaste frågan för oss är attityder och jargong. Som det ser ut idag mer eller mindre exkluderar vi 50 procent av arbetskraften bara genom hur vi är på jobbet. Vi är helt säkra på att den ojämna könsfördelningen leder till arbetsmiljöproblem, säger Ola Olsson.

Lars Bergqvist på Byggcheferna uppmanar alla att ta diskussionen, eftersom frågan är så viktig.

– Det finns hundra skäl. Arbetsplatser ska spegla hela samhället, och ska bygg bli attraktivt för andra grupper måste du få till en attitydförändring. Dessutom är byggbranschen i kris, så vi måste helt enkelt göra något. Många stannar i branschen livet ut för att det är kul, och det vore väl attan om inte alla ska kunna göra det.

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Jämställdhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö