Grabbig jargong skadar byggbranschen
Publicerat 24 oktober 2016
Hur pratas det egentligen i byggbranschen? Undersökningar visar att jargongen på byggen gör att kvinnor lämnar branschen. Det vill Byggnads och Byggcheferna ändra på genom kampanjen "Prata så alla kan lyssna".
Byggbranschen är kraftigt mansdominerad, endast åtta procent av de anställda är kvinnor, och de två fackförbunden Byggnads och Byggcheferna har gjort egna undersökningar för att ta reda på varför.
– Vi hade idén om att det är en tung bransch, men det var inga kvinnor som angav det som skäl. Snarare var det fysiska hinder som brist på omklädningsrum och att det fanns en jargong och en kultur som inte var acceptabel. Det blev väldigt svart på vitt, säger Ola Olsson, chef för organisationsenheten på Byggnads.
Samma typ av svar fick Byggcheferna när de frågade kvinnor i branschen om arbetsmiljö och attityder.
– Det var en riktig stjärnsmäll. Det hade inte alls hänt så mycket som vi trodde och de sa att även män slutade på grund av jargongen, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.
För att sätta fokus på attityder startades förra året kampanjen "Stoppa machokulturen", bland annat med provokativa affischer i Stockholms tunnelbana. I höst fortsätter kampanjen på temat "Prata så alla förstår".
Hittills har cirka 1 000 personer i branschen deltagit i workshops, och en verktygslåda med ett fördomstest och en film där barn läser citat från byggbranschen, har skickats ut till arbetsplatser. Syftet är att få igång diskussioner om jämställdhet, attityder och hur vi faktiskt pratar med varandra.
– Byggnads har på olika sätt försökt jobba med jämställdhet och mångfald sedan lång tid, men vi har inte lyckats. På kongressen 2014 fattade vi några avgörande beslut. Vi satte som mål att öka andelen kvinnor från en till fem procent och sa att den viktigaste frågan för oss är attityder och jargong. Som det ser ut idag mer eller mindre exkluderar vi 50 procent av arbetskraften bara genom hur vi är på jobbet. Vi är helt säkra på att den ojämna könsfördelningen leder till arbetsmiljöproblem, säger Ola Olsson.
Lars Bergqvist på Byggcheferna uppmanar alla att ta diskussionen, eftersom frågan är så viktig.
– Det finns hundra skäl. Arbetsplatser ska spegla hela samhället, och ska bygg bli attraktivt för andra grupper måste du få till en attitydförändring. Dessutom är byggbranschen i kris, så vi måste helt enkelt göra något. Många stannar i branschen livet ut för att det är kul, och det vore väl attan om inte alla ska kunna göra det.
Carin Hedström
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.