Bild: Ellika Henriksson
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Publicerat 18 oktober 2024
Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
– Handboken är baserad på den forskning som finns på området och det är tydligt att det behövs en förändring, både organisatoriskt, socialt och i den fysiska arbetsmiljön. Trots att vi har en arbetsmiljölagstiftning som innehåller allt från hur man hanterar damm, olika typer av kemikalier, ergonomi och mycket mer har det hittills var väldigt otydligt hur man ska jobba med arbetsmiljön kopplat till mens och klimakteriet, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på organisationen Mensen.
Handboken riktar sig i första hand till HR och personer i ledande position och ger konkreta verktyg för att kartlägga mens- och klimakterierelaterade behov på arbetsplatsen, för att sedan integrera det duon kallar för ett ”menskligt” perspektiv i det ordinarie systematiska arbetsmiljöarbetet. Handboken innehåller kopplingar till relevant lagstiftning, exempel på vilka typer av problem som kan förekomma och vilka åtgärder arbetsplatsen då kan sätta in, förslag på medarbetarundersökningsfrågor och en checklista för skyddsrond.
Förändrad attityd
– Med den här handboken vill vi göra det lätt för arbetsplatser att ta ett ordentligt grepp om de här frågorna. För vi vet att alla inblandade har mycket att vinna på detta, säger Josefin Persdotter, doktor i sociologi och en av grundarna till organisationen Mensen.
Rebecka Hallencreutz har jobbat med den här frågan i flera år och hon tycker sig se en förändrad attityd, både i arbetslivet och i samhället i stort.
Nu upplever jag att det finns en större förståelse
– När vi började 2018 möttes vi av hård kritik från alla möjliga håll. En vanlig kommentar var att det är olämpligt att diskutera mens i jobbsammanhang. Nu upplever jag att det finns en större förståelse och medvetenhet kring att detta är viktiga frågor att jobba med ur ett arbetsmiljöperspektiv. Vi ser exempelvis allt fler satsningar kring mens-och klimakteriehälsa i både näringslivet och offentlig sektor som får mycket uppmärksamhet och som ger lyckade utfall.
Duon hoppas att handboken ska fungera som ett praktiskt stöd som gör att fler arbetsplatser börjar jobba med mens- och klimakteriefrågor som en del av sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
Detta missas ofta på arbetsplatsen
- Mensskydd, värktabletter och vilorum
- Möjlighet att ta rast eller paus när det behövs
- För ljusa arbetskläder som gör att blodfläckar syns
- Utbildning i mens- och klimakteriehälsa. Det leder till ett öppnare klimat och chefer som tar frågan på allvar.
Katharina Hedström
Mer om Jämställdhet
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.