Hoppa till huvudinnehållet

Män som får döttrar blir mer jämställda på jobbet, enligt en ny studie.

Bild: Pexels/William Fortunato

Jämställdhet

Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda

Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan och papporna börjar fundera över vilka hinder deras döttrar kan möta i livet.

Forskare vid Jönköping university och Handelshögskolan i Stockholm har tittat på alla företag som grundades i Sverige mellan 2004 och 2017. I företag med en manlig vd ökade andelen kvinnor som anställts med i genomsnitt elva procent efter att vd fått en dotter, jämfört med en son. Inom forskningen kallas detta ”dottereffekten”. Den har tidigare dokumenterats bland konservativa domare i USA och hos finansiella beslutsfattare.

Men det handlar inte bara om att bli förälder till en dotter. Det är först när döttrarna börjar skolan och papporna ser vilka utmaningar de ställs inför som de börjar ta frågan om kvinnors jämställdhet på allvar.

– Det vi tycker är speciellt spännande är att vi fann att dottereffekten tar tid att mogna och inlärningsprocessen för att inse mer om döttrars sårbarhet börjar först en tid efter att hon föddes, säger forskaren Lucia Naldi vid Jönköping university i en kommentar.

Även styrelsen påverkas

Dottereffekten innebär inte bara att vd:ar anställer fler kvinnor. Den leder också till att företagens styrelser blir mer jämställda. I genomsnitt ökar andelen kvinnor i styrelser med fyra procent efter att dottern nått skolåldern.

I studien ingick även en kontrollgrupp med manliga vd:s som har söner. I intervjuer svarade de att de tyckte jämställdheten i arbetslivet gått för långt och att de ”tvingas” anställa kvinnor.

– Vi förväntade nog oss inte att det finns så markanta skillnader mellan vd:ar med döttrar och de med söner i deras syn på jämställdhet, men efter genomförda intervjuer visade de sig att det finns helt annan medvetenhet kring dessa frågor bland vd:ar som har döttrar, säger Timur Uman, forskare vid Jönköping university.

Men enligt forskarna upphör dottereffekten ju större företagen blir och vd delegerar ansvaret för rekrytering på andra personer i företaget. I styrelsen finns dock jämställdhetseffekten kvar, vilket tyder på att vd har stort inflytande över vilka som ska ingå där.

Studien har gjorts i samarbete med Erasmus universitet i Rotterdam.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Jämställdhet

Senaste om Forskning