Fler lediga dagar motiverar äldre att jobba kvar
Publicerat 27 september 2019
Flexibla arbetstider, mer ledig tid och anpassningar av arbetet. Det kan få äldre att stanna kvar längre i arbetslivet, enligt en dansk forskningsstudie.
I forskningsprojektet Seniorarbejdsliv har drygt 11 000 personer i åldrarna 50 år och uppåt fått svara på frågor om vad som kan få dem att stanna kvar längre på jobbet. Svaren visar att incitamenten ser olika ut beroende på vilken typ av arbete man har.
Att få flexibel arbetstid samt mer ledig tid i form av fler semesterdagar är ett generellt önskemål, men det är ett vanligare önskemål bland tjänstemän med kontorsjobb. De som har fysiskt krävande arbeten framhåller istället att sviktande hälsa gör att de inte kommer klara att jobba längre än pensionsåldern.
Däremot är det få som svarat att kompetensutveckling och utvecklingsmöjligheter skulle få dem att arbeta längre.
Forskarnas slutsats är att olika strategier behövs för att locka personer med stillasittande arbeten respektive med fysiskt krävande arbeten att jobba längre. I den första gruppen kan flexibla arbetstider, fler lediga dagar samt ekonomiska incitament vara ett sätt att locka äldre att jobba längre. I den andra gruppen med fysiskt krävande arbeten bör man istället satsa på att anpassa arbetet efter medarbetarnas fysiska kapacitet och hälsa.
– Arbetsgivarnas uppgift är att se till att arbetsplatserna fungerar så att seniorer kan och vill fortsätta arbeta. Till exempel med arbetsuppgifter som är mindre fysiskt krävande och med fler möjligheter till flexibla arbetstider och lediga dagar, säger Lars Anderson från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljö till tidningen Avisen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Ny stor studie motbevisar fördomar mot äldre
Äldre • En ny rapporten visar att gruppen 50 plus har större ork och högre engagemang i jobbet än sina yngre kollegor.
-
Äldre ser dystert på sina jobbchanser
Äldre • Nästa år höjs riktåldern för pension. Men trots att vi förväntas jobba längre ser svenskarna dystert på möjligheterna för äldre att byta jobb.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.