Nytt arbetssätt krävs i aktivitetsbaserat kontor
Publicerat 23 april 2018
Allt fler företag väljer aktivitetsbaserade kontor. Nu ska forskare studera hur den nya kontorsmiljön påverkar medarbetarna på sikt, och vad som krävs för att förändringen ska bli lyckad.
Hittills finns det ganska få vetenskapliga studier av aktivitetsbaserade kontor. Men i ett nytt projekt vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan, ska forskare studera hur arbetsmiljö, hälsa och prestationer påverkas av de nya, flexibla kontorsmiljöerna. De vill även ringa in vilka faktorer som stödjer en bra genomförandeprocess, och vilka som hindrar den.
– Vi hoppas kunna dra lite mer nyanserade slutsatser, säger Anne Richter, organisationspsykolog och ledare för forskningsprojektet. Vi vill undersöka vilka som aktivitetsbaserade kontor fungerar för, vilka de inte fungerar för och vilka faktorer som är viktiga i förändringsresan.
I studien ingår fyra företag: Previa, ICA Gruppen, NCC och Tenant & Partner, ett konsultföretag som arbetar med fastighets- och lokalfrågor.
Många arbetsgivare har frågor om aktivitetsbaserade kontor, berättar Monica Jakobsson Höckert, affärsutvecklingschef på Previa.
– På vår hemsida är aktivitetsbaserade kontor den vanligaste frågan som man klickar på. Det finns mycket funderingar kring detta ute i landet. Det finns också ett stort intresse när vi ordnar seminarier om de här frågorna, säger hon.
Företagshälsan behöver evidensbaserad kunskap, för att kunna ge arbetsgivarna effektivt stöd, fortsätter Monica Jakobsson Höckert.
– Det är jätteviktigt att aktivitetsbaserade kontor inte blir en ny stor risk. Det får inte bli ett hinder för att medarbetarna ska kunna använda sin kompetens, och göra det de ska göra.
Monica Jakobsson Höckert hoppas att forskningen ska resultera i en bred kunskapssammanställning, som företag kan använda sig av innan de går över till aktivitetsbaserade kontor.
Huvudkontoret för ICA Gruppen flyttar till ett nybyggt aktivitetsbaserat kontor i början av 2019. Förberedelsearbetet med flytten har pågått i tre år.
– En viktig del av planeringen har varit att djupdyka i de olika behov som finns i verksamheten, säger Ann Hennicks, HR-direktör vid ICA.
Företaget hoppas att ytorna i det nya kontoret ska användas mer effektivt, samtidigt som arbetsmiljön är anpassad efter de olika arbetsuppgifter som medarbetare har.
– Vi är väldigt intresserade av att se om ett kontor som är byggt efter aktivitetsbaserade principer ökar samarbetet, säger Ann Hennicks.
Forskarna ska studera flytten – före, under och efter.
För att aktivitetsbaserade kontor ska fungera krävs att det finns ytor som motsvarar vad medarbetarna behöver för att kunna göra sina jobb, konstaterar forskaren Anne Richter. Det innebär allt från knäpptysta ytor till mera vardagsrumsaktiga.
– Men aktivitetsbaserat handlar mycket om beteenden, inte bara om tjusiga lokaler, fortsätter Anne Richter.
Projektet ska pågå fram till 2021.
Lyckas med aktivitetsbaserat kontor
- Tänk efter före Ett aktivitetsbaserat arbetssätt ställer krav på ergonomi och design, för att medarbetare inte ska bli störda av kollegornas prat. Det är viktigt att det finns olika typer av arbetsplatser och ytor som passar både samarbete och enskilt, koncentrationskrävande arbete.
- Nya arbetssätt Aktivitetsbaserade kontor kräver nya sätt att arbeta. De förutsätter att medarbetaren sätter mål för sin dag, planerar arbetet och väljer en arbetsplats som passar för arbetsuppgiften.
- Använd lokalerna som tänkt I ett aktivitetsbaserat kontor är tanken att man ska byta arbetsstation utifrån vilken uppgift man har för dagen. Tanken är alltså inte att man ska paxa platser. Sitter man i en tyst zon är det inte ok att prata i telefon.
- Utmaning för ledarskapet I ett aktivitetsbaserat kontor har chefen inte längre medarbetarna samlade omkring sig. Som chef är det bra att vara beredd på att det kan bli svårare att skapa en god social arbetsmiljö, där medarbetarna upplever arbetet som meningsfullt, känner grupptillhörighet och får det stöd de behöver.
Källa: Anne Richter organisationspsykolog och ledare för forskningsprojektet om aktivitetsbaserat kontor.

Margareta Edling
Mer om Arbetsklimat
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Får man ha mysbyxor på jobbet?
Arbetsklimat • Vett och etikett på jobbet är inte alltid enkelt. Annmarie Palm, specialist på bemötande och relationer på jobbet reder ut några olika dilemman.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.