Hoppa till huvudinnehållet

Från bra till ännu bättre med BAM

För Din Bil är en god arbetsmiljö en självklarhet. Nu satsar de stort och låter 200 chefer, arbetsledare och skyddsombud gå Prevents utbildningar Bättre arbetsmiljö – BAM och Arbetsmiljö för chefer. – Vi är måna om att våra medarbetare ska må bra både på jobbet och på fritiden, säger Diana Grundström, arbetsmiljösamordnare på Din Bil.

En bra och säker arbetsmiljö har alltid varit viktig för Din Bil, men under de senaste åren har arbetsmiljöarbetet blivit mer strukturerat. En anledning till det är att företaget vuxit från cirka 1 500–2 200 medarbetare under de senaste fyra, fem åren. Även många chefer är nya. En annan anledning till satsningen är hur företaget är organiserat. Tidigare har Din Bil i Syd, Göteborg och Stockholm arbetat under olika organisationsnummer. Numera har de samma.

– Det är viktigt att alla har likvärdiga och rätt förutsättningar för att kunna driva ett effektivt arbetsmiljöarbete. Det är ganska vanligt att medarbetare stannar kvar länge inom företaget, men byter anläggning och till och med region.  Därför är det viktigt att vi pratar samma språk kring arbetsmiljö. Byter du arbetsplats ska du ändå känna att du är kvar på Din Bil, säger Diana Grundström.

Största satsningen hittills

Många medarbetare har gått olika arbetsmiljöutbildningar tidigare, men det här är första gången Din Bil satsar så stort och låter alla chefer, arbetsledare och skyddsombud gå samma kurs. Valet av Prevent som leverantör var ganska självklart.

– För oss är det viktigt med en kvalitetsstämpel och Prevent är välrenommerade. Vi har dessutom anlitat dem för mindre utbildningssatsningar tidigare och varit mycket nöjda, säger Diana Grundström.

Prevent kommer att komma ut till Din Bil och hålla kursen hos dem på fyra olika orter. I varje utbildningsgrupp kommer det finnas personer med olika yrkesroller och från olika anläggningar. Det är en genomtänkt strategi för att både ge chansen till nätverkande och framför allt höja nivån på kursen. Deltagarnas olika erfarenheter och referenser är något som företaget vill ta till vara.

God arbetsmiljö viktig för att rekrytera och behålla talanger

Yngre personer ställer högre krav, och idag råder det dessutom brist på till exempel bilmekaniker. Ett effektivt miljöarbete och en bra och säker arbetsmiljö är ett viktigt konkurrensmedel gentemot andra arbetsgivare. Det är lättare både att rekrytera och behålla talanger när man erbjuder en god arbetsmiljö.

Bilbranschen går fort framåt och både fler affärer och en snabb teknikutveckling ställer andra krav på säkerhet. Ny teknik leder till nya risker och en viktig del av arbetsmiljöarbetet är just riskbedömning.

– Det är viktigt att alla medarbetare känner sig trygga. Det ska kunna vara säkra på att deras chef vet vad som behövs för att de ska må bra både under och efter jobbet, säger Diana Grundström. Med den här arbetsmiljösatsningen ska vi gå från bra till en ännu bättre arbetsmiljö.

Text: Lena Malmsten-Bäverstam

Med BAM mot bättre arbetsmiljö