Bild: Pexels
Guide gör det lättare att välja rätt handske
Publicerat 13 februari 2024
Nu finns en guide som ska hjälpa vårdpersonal att välja rätt handske för olika arbetsuppgifter. Kontaktallergi på grund av ett felaktigt val av handskar är vanligt och kan i värsta fall leda till kroniska besvär och långa sjukskrivningar.
Fakta handeksem:
Handeksem är den vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen. Vissa yrken är speciellt utsatta för handeksem som kan leda till kroniska besvär, sjukskrivning, arbetsbyte och i vissa fall även till varaktig nedsatt arbetsförmåga.
Källa: Arbetsmiljöverket
Redan 2015 togs den digitala broschyren Handskguiden fram av region Stockholm och sedan dess har den uppdaterats flera gånger. De typer av handskar som ingår i den senaste versionen av Handskguiden är undersökningshandskar, operationshandskar, skyddshandskar och laboratoriehandskar.
I guiden får användare råd om vilka handskar som ska användas till olika uppgifter men också hur de ska förvaras och hanteras både inför och efter användning.
– Det finns flera saker att tänka på vid valet av handskar. Till exempel vad handskarna ska skydda mot, vem som ska skyddas, hur länge handskarna ska skydda och om det finns kontaktallergi eller allergi mot till exempel latex hos personal eller patienter, säger Marie-Louise Lind som är yrkeshygieniker vid Centrum för arbets- och miljömedicin och är en av dem som varit med och tagit fram handskguiden.
Syftet med guiden är att det ska vara enklare att välja en handske som uppfyller behovet av skydd och samtidigt är smidig att arbeta i. Ibland, till exempel vid hantering av vissa kemikalier, kan det behövas dubbla handskar i andra fall underlättar en innerhandske av plast eller bomull.
Rådet i guiden är att alltid använda handskar vid kontakt med blod, urin, avföring och sårsekret samt när det finns risk för stick- eller skärskador. Dessutom ska handskar användas vid hantering av kemikalier, vissa läkemedel samt vid sterilt arbete.
Ställer krav vid upphandling
En annan viktig fråga är allergier och överkänslighet mot vissa ämnen. Det finns handskar som passar även för den som har latexallergi, kontaktallergi mot gummikemikalier eller annan överkänslighet.
Yrkeshygienikerna vid Centrum för arbets- och miljömedicin bevakar allergifrågorna när det gäller upphandling av handskar.
– Vid upphandlingar försöker vi jobba för och ställa krav för att få fram material som inte framkallar allergi hos brukarna och det har blivit bättre genom åren. Det är inte bara de som redan har allergier som vinner på det. Även i ett förebyggande perspektiv är det bra att kunna använda handskar som är fria från kontaktallergen.
Inom Centrum för arbets- och miljömedicin använder man sig också av guiden i patientarbetet.
– Vi har ofta patienter som kommer till oss och har allergier. Då kan vi se vilka handskar som de kan använda. Vi undersöker ifall patienten utvecklat en kontaktallergi mot en handske. Genom test av olika gummikemikalier i våra allergitest kan vi även ofta få fram vilka ämnen i handsken patienten har utvecklat allergi mot. Utifrån denna information kan vi rekommendera en lämplig handske för denna patient.
Handskar är ett viktigt skydd i vården men i guiden framgår också att handskar inte ska bäras under allt för lång tid och inte oftare än nödvändigt. Under en tät handske kan huden luckras upp och det i sin tur leda till hudbesvär.
Anita Gullberg
Mer om Skyddsutrustning
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
-
Så hanterar du aprilvädret på utejobbet
Skyddsutrustning • Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.
-
Arbetskläder – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Olika yrken kräver olika kläder. Men det är bara om kläderna behövs för att skydda kroppen mot skador som arbetsgivaren är skyldig att stå för dem.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.