
Bild: Istock
Så hanterar du aprilvädret på utejobbet
Publicerat 18 april 2023
Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.
– Vi tänker ofta att extremhetta eller extremkyla är det svåraste att hantera, men många gånger kan växlande temperaturer under en och samma dag utgöra lika stora utmaningar eftersom det är svårare att förbereda sig, säger Lena Bay Höjland, produktionschef på Fristad som tillverkar arbetskläder.
Jobba med skal
Skaljacka och skalbyxor är bra funktionsplagg om man jobbar ute på våren. Om man väljer ett ofodrat skalplagg går det att använda året runt om man klär sig i flera lager. Välj ett vattentätt plagg med en vattenpelare (vattenskydd) på minst 10 000 mm. Det klarar både ihållande regn och snö. Det är också viktigt att skalplagget andas bra om du har ett fysiskt krävande arbete. Då håller du dig torr även om du svettas. Ju mindre så kallat RET-värde (Resistance of Evaporation of a Textile) desto bättre andningsförmåga. Du bör sikta på ett RET-värde under 20.
Klä dig i flera lager
Att klä sig i flera lager är ett gammalt beprövat knep för att hantera väderväxlingar. Då kan du ta av dig ett lager om solen tittar fram. Viktigast är det plagg du har närmast kroppen. Om det är riktigt kallt är ett underställ av ull att föredra. Om du har ett jobb som är fysiskt krävande är det bättre att välja ett underställ av syntet. Syntet transporterar bort fukten från kroppen bättre.
Ta en paus
Pauser blir extra viktiga om det är många temperaturväxlingar under en och samma arbetsdag. När det är kallt jobbar vi långsammare, koncentrationen minskar och motoriken blir sämre. När funktionsförmågan minskar ökar både risken för olyckor och belastnings-
skador. Om man jobbar i kyla behöver man därför ta paus oftare. Om det är varmt är det också viktigt att ta paus och dricka ordentligt. Pauser är också ett bra sätt att anpassa kläderna utifrån vädrets skiftningar.

Marianne Zetterblom
Mer om Skyddsutrustning
-
Arbetskläder – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Olika yrken kräver olika kläder. Men det är bara om kläderna behövs för att skydda kroppen mot skador som arbetsgivaren är skyldig att stå för dem.
-
Ta hand om dina händer i coronatider
Coronaviruset • God handhygien är ett viktigt vapen i kampen mot coronaviruset. Men att tvätta händerna ofta innebär stora påfrestningar för huden. Därför är det viktigt att ta hand om händerna lite extra.
-
Snabbspår för att godkänna skyddsutrustning
Coronaviruset • Regeringen lättar på kraven för skyddsutrustning för att råda bot på den akuta brist som råder. Andningsskydd och handskar måste inte längre vara CE-märkta. I stället får Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för att snabbt kunna godkänna den skyddsutrustning som köps in.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.