Hoppa till huvudinnehållet
Jackor som hänger i vårsolen.

Att klä sig i flera lager är ett gammalt beprövat knep för att hantera väderväxlingar. Då kan du ta av dig ett lager om solen tittar fram.

Bild: Istock

Skyddsutrustning

Så hanterar du aprilvädret på utejobbet

Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.

– Vi tänker ofta att extremhetta eller extremkyla är det svåraste att hantera, men många gånger kan växlande temperaturer under en och samma dag utgöra lika stora utmaningar eftersom det är svårare att förbereda sig, säger Lena Bay Höjland, produktionschef på Fristad som tillverkar arbetskläder.

Jobba med skal

Skaljacka och skalbyxor är bra funktionsplagg om man jobbar ute på våren. Om man väljer ett ofodrat skalplagg går det att använda året runt om man klär sig i flera lager. Välj ett vattentätt plagg med en vattenpelare (vattenskydd) på minst 10 000 mm. Det klarar både ihållande regn och snö. Det är också viktigt att skalplagget andas bra om du har ett fysiskt krävande arbete. Då håller du dig torr även om du svettas. Ju mindre så kallat RET-värde (Resistance of Evaporation of a Textile) desto bättre andningsförmåga. Du bör sikta på ett RET-värde under 20.

Klä dig i flera lager

Att klä sig i flera lager är ett gammalt beprövat knep för att hantera väderväxlingar. Då kan du ta av dig ett lager om solen tittar fram. Viktigast är det plagg du har närmast kroppen. Om det är riktigt kallt är ett underställ av ull att föredra. Om du har ett jobb som är fysiskt krävande är det bättre att välja ett underställ av syntet. Syntet transporterar bort fukten från kroppen bättre.

Ta en paus

Pauser blir extra viktiga om det är många temperaturväxlingar under en och samma arbetsdag. När det är kallt jobbar vi långsammare, koncentrationen minskar och motoriken blir sämre. När funktionsförmågan minskar ökar både risken för olyckor och belastnings-
skador. Om man jobbar i kyla behöver man därför ta paus oftare. Om det är varmt är det också viktigt att ta paus och dricka ordentligt. Pauser är också ett bra sätt att anpassa kläderna utifrån vädrets skiftningar.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Skyddsutrustning

Senaste om Tips och råd