
Bild: Canva
Så gör du din röst hörd på mötet
Publicerat 9 februari 2023
Att bli avbruten på mötet mitt i en mening är frustrerande. Problemet är ofta återkommande och drabbar artiga personer eller de som av olika anledningar inte tar så mycket plats i en grupp. Men det finns några knep att ta till för att göra sin röst hörd.
Den amerikanska nättidskriften Fast Company har listat fem knep att ta till om du ofta blir avbruten på jobbet.
-
Förbered en standardfras
Att på förhand bestämma hur du ska bemöta den som avbryter dig gör det lättare att få stopp på pratkvarnen i gruppen. Försök hitta en fras som känns bekväm för dig att säga. Ett exempel kan vara ”Om jag får prata klart?” eller ”Har du något emot att jag slutför det jag tänkte säga?”. Man kan också prova att vara ännu mer rakt på sak; ”Nu kommer jag att stoppa dig där”. Men undvik att säga; ”Du lyssnar inte på vad jag säger” eftersom det kan upplevas konfrontativt.
-
Vänta på en paus
Ett annat alternativ är att vänta tills den som pratar är klar och fråga; ”Var du klar där, för jag skulle vilja slutföra det jag började säga?” Om personen som avbrutit dig säger ”ja” är det större chans att hen sen lyssnar på vad du har att säga.
-
Räck upp handen
Om det inte blir någon naturlig paus de närmsta minuterna efter att du blivit avbruten kan du testa att räcka upp handen. Det fungerar ofta lika bra som i skolmiljö. De flesta på ett möte reagerar om någon räcker upp handen.
-
Använd kroppsspråk
Om du vill återta ordet på ett möte kan du visa det med ditt kroppsspråk. Luta dig framåt, ta ögonkontakt med den som talar eller höj ett finger i luften. Den som talar ser då att du vill in i samtalet. Ett annat alternativ är att sluta humma, nicka och på olika sätt bekräfta den som avbrutit dig.
-
Lyft problemet med den det berör
Om du blir avbruten under ett möte kan du ta personen åt sidan efteråt och vänligt förklara hur du uppfattar situationen. Du kan till exempel säga ”Jag är säker på att du inte gjorde detta medvetet, men du avbröt mig flera gånger under mötet.”

Marianne Zetterblom
Mer om Möten
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.