Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Canva

Möten

Så gör du din röst hörd på mötet

Att bli avbruten på mötet mitt i en mening är frustrerande. Problemet är ofta återkommande och drabbar artiga personer eller de som av olika anledningar inte tar så mycket plats i en grupp. Men det finns några knep att ta till för att göra sin röst hörd.

Den amerikanska nättidskriften Fast Company har listat fem knep att ta till om du ofta blir avbruten på jobbet. 

 1. Förbered en standardfras

  Att på förhand bestämma hur du ska bemöta den som avbryter dig gör det lättare att få stopp på pratkvarnen i gruppen. Försök hitta en fras som känns bekväm för dig att säga. Ett exempel kan vara ”Om jag får prata klart?” eller ”Har du något emot att jag slutför det jag tänkte säga?”.  Man kan också prova att vara ännu mer rakt på sak; ”Nu kommer jag att stoppa dig där”. Men undvik att säga; ”Du lyssnar inte på vad jag säger” eftersom det kan upplevas konfrontativt.

 2. Vänta på en paus

  Ett annat alternativ är att vänta tills den som pratar är klar och fråga; ”Var du klar där, för jag skulle vilja slutföra det jag började säga?” Om personen som avbrutit dig säger ”ja” är det större chans att hen sen lyssnar på vad du har att säga.

 3. Räck upp handen

  Om det inte blir någon naturlig paus de närmsta minuterna efter att du blivit avbruten kan du testa att räcka upp handen. Det fungerar ofta lika bra som i skolmiljö. De flesta på ett möte reagerar om någon räcker upp handen.

 4. Använd kroppsspråk

  Om du vill återta ordet på ett möte kan du visa det med ditt kroppsspråk. Luta dig framåt, ta ögonkontakt med den som talar eller höj ett finger i luften. Den som talar ser då att du vill in i samtalet. Ett annat alternativ är att sluta humma, nicka och på olika sätt bekräfta den som avbrutit dig.

 5. Lyft problemet med den det berör

  Om du blir avbruten under ett möte kan du ta personen åt sidan efteråt och vänligt förklara hur du uppfattar situationen. Du kan till exempel säga ”Jag är säker på att du inte gjorde detta medvetet, men du avbröt mig flera gånger under mötet.”

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Möten

Senaste om Tips och råd