Bild: Canva
Så gör du din röst hörd på mötet
Publicerat 9 februari 2023
Att bli avbruten på mötet mitt i en mening är frustrerande. Problemet är ofta återkommande och drabbar artiga personer eller de som av olika anledningar inte tar så mycket plats i en grupp. Men det finns några knep att ta till för att göra sin röst hörd.
Den amerikanska nättidskriften Fast Company har listat fem knep att ta till om du ofta blir avbruten på jobbet.
-
Förbered en standardfras
Att på förhand bestämma hur du ska bemöta den som avbryter dig gör det lättare att få stopp på pratkvarnen i gruppen. Försök hitta en fras som känns bekväm för dig att säga. Ett exempel kan vara ”Om jag får prata klart?” eller ”Har du något emot att jag slutför det jag tänkte säga?”. Man kan också prova att vara ännu mer rakt på sak; ”Nu kommer jag att stoppa dig där”. Men undvik att säga; ”Du lyssnar inte på vad jag säger” eftersom det kan upplevas konfrontativt.
-
Vänta på en paus
Ett annat alternativ är att vänta tills den som pratar är klar och fråga; ”Var du klar där, för jag skulle vilja slutföra det jag började säga?” Om personen som avbrutit dig säger ”ja” är det större chans att hen sen lyssnar på vad du har att säga.
-
Räck upp handen
Om det inte blir någon naturlig paus de närmsta minuterna efter att du blivit avbruten kan du testa att räcka upp handen. Det fungerar ofta lika bra som i skolmiljö. De flesta på ett möte reagerar om någon räcker upp handen.
-
Använd kroppsspråk
Om du vill återta ordet på ett möte kan du visa det med ditt kroppsspråk. Luta dig framåt, ta ögonkontakt med den som talar eller höj ett finger i luften. Den som talar ser då att du vill in i samtalet. Ett annat alternativ är att sluta humma, nicka och på olika sätt bekräfta den som avbrutit dig.
-
Lyft problemet med den det berör
Om du blir avbruten under ett möte kan du ta personen åt sidan efteråt och vänligt förklara hur du uppfattar situationen. Du kan till exempel säga ”Jag är säker på att du inte gjorde detta medvetet, men du avbröt mig flera gånger under mötet.”
Marianne Zetterblom
Mer om Möten
-
Teknikstrul på videomöten irriterar
Möten • Det nya arbetslivet med ökat distansarbete har lett till en ny typ av teknikproblem. Videomötesteknik som krånglar och kollegor som inte kan hantera den nya tekniken är stora irritationsmoment på jobbet. Det visar en undersökning där svenska anställda fått frågor om teknikstrul.
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.