
Bild: Christina Drejenstam Johansen
Ta hand om dina händer i coronatider
Publicerat 21 april 2020
God handhygien är ett viktigt vapen i kampen mot coronaviruset. Men att tvätta händerna ofta innebär stora påfrestningar för huden. Därför är det viktigt att ta hand om händerna lite extra.
1. Använd parfymfri tvål
Tvätta händerna med mild, parfymfri tvål och ljummet vatten. Skölj noga och torka händerna helt torra. Om du inte har tillgång till handtvätt och om händerna inte är synbart smutsiga är handsprit ett alternativ. Handsprit är skonsammare för händerna än tvål. Välj handsprit som innehåller antingen etanol, iso-propanol eller n-propanol. Det är bra om glycerol är tillsatt eftersom det motverkar alkoholens uttorkande effekt. Desinfektionsmedel som innehåller tvål och rengöringsmedel torkar ut huden för mycket och rekommenderas därför inte.
2. Smörj, smörj, smörj
När du tvättar händerna oftare än vanligt behöver du också smörja in dem oftare. Ställ en handkräm bredvid tvålen och smörj händerna efter varje handtvätt samt innan du går och lägger dig på kvällen. Mjukgörande hudkräm stärker hudens skyddsfunktion genom att återställa och behålla fuktigheten i överhudens yttersta skikt, hornlagret. Ju fetare kräm desto bättre. För att minska risken för allergier rekommenderas kräm utan parfym och så lite konserveringsmedel som möjligt.
3. Sov med vantar
Om händerna blir mycket torra kan det hjälpa att smörja med en fet mjukgörande kräm till natten och sova med bomullsvantar. Om händerna börjar klia, får torr rodnad, svullnad, små blåsor, knottror eller sprickor har det blivit ett eksem. Det kan behandlas med en receptfri kortisonkräm, men oftast krävs receptbelagda krämer för att ha god effekt.
4. Skydda händerna
Kyla, kemikalier och våtarbete är faktorer som försämrar hudens skyddsfunktion. Använd därför handskar när du diskar eller pysslar i trädgården. Men du ska inte ha handskarna längre än nödvändigt eftersom täta handskar i sig kan vara irriterande för huden. Om du redan har eksem kan du testa att ha en underhandske av bomull. Tänk också på att inte använda smycken i handskarna.
5. Använd handskar på rätt sätt
Inom vård och omsorg ska sterila engångshandskar användas. De skyddar både bäraren och patienten mot smitta. Men för att hindra smittspridning är a och o att handskarna används på ett korrekt sätt. Byt handskar ofta och släng dem direkt efter användning. Desinfektera aldrig handskar eftersom desinfektionsmedel förstör handskarnas skyddande funktion. Tvätta händerna med tvål och vatten efter att handskarna tagits av samt använd handdesinfektion. Se till att händerna är helt torra innan du tar på nya handskar. För arbeten som innebär friktion och smuts, till exempel inom verkstadsindustrin, rekommenderas handskar av läder eller textilhandske täckt av plast eller gummi. För att skydda mot kemikalier skyddar gummihandskar bäst, av nitril. Detaljerad information om vilka handskar som skyddar bäst mot olika typer av kemikalier finns att läsa i bruksanvisningen som medföljer handskarna samt i de säkerhetsdatablad som medföljer kemikalien.
6. Sök hjälp
Om du har eksem trots att du försökt behandla det ska du kontakta sjukvården. Det är viktigt att utreda varför du fått eksemet för att du ska få rätt behandling. De största riskfaktorerna är våtarbete, särskilt om du har eller har haft atopiskt eksem, så kallade böjveckseksem. Då har huden en sämre skyddsfunktion. Om du har en kontaktallergi mot ett ämne, som till exempel parfym, så ökar risken att få ett handeksem. Det är vanligt att dessa faktorer samverkar.
Fler tips och råd
Denna text har faktagranskats av Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholms län. För fler och mer detaljerade råd om hur du tar hand om dina händer samt skyddar dem mot smitta besök gärna deras webbplats.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Expertens tips: Så blir du en bättre lyssnare
Arbetsklimat • Våga vara tyst, minimera distraktioner och undvik att döma. Det är några av författaren Annika Telléus tips för att bli en bättre lyssnare.
-
Så har mitt jobb förändrats
Så gjorde vi • Här berättar fyra lantbrukare i olika åldrar om innovationer som förenklat deras arbetsvardag.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.