Hoppa till huvudinnehållet

Att bryta ner sina att-göra-listor i mer specifika punkter eller skriva ner lösa tankar som stör uppmärksamheten är ett sätt att få mer fokus, enligt Gisela Bäcklander bokaktuell med "Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag".

Bild: Unsplash

Distansarbete

Så får du mer fokus

En tonåring som har distansundervisning i rummet intill och en skrapande grävskopa utanför fönstret. Att jobba ostört i hemmet är enklare sagt än gjort. Bokaktuella Gisela Bäcklander vill slå ett slag för att styra uppmärksamheten åt rätt håll.

Enligt arbetslivsforskaren Gisela Bäcklander kan det vara utmanande att jobba hemma eftersom det inte finns någonting i miljön som ökar fokus och uppmärksamhet.

– Hemmet är snarare fyllt av saker som leder tanken i andra riktningar: till disken, bilservicen eller kvällens middag. I vissa fall behöver man dessutom hantera flera personer än sig själv, samtidigt som dagarna är fullproppade av videomöten, säger hon.Foto: Gisela Bäcklander

I sin bok "Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag" skriver Gisela Bäcklander om att det går att få bättre fokus genom att skapa rutiner.

– Det gäller att försöka hitta en lagom vakenhetsnivå så att man varken blir för slö eller för uppvarvad. Man behöver helt enkelt vara lite mer proaktiv med att skapa miljöer och små ritualer för sig själv för att få till en bra arbetsdag eftersom det inte finns så mycket omkring en som hjälper en att styra uppmärksamheten rätt.

Att många jobbar en hel dag men ändå upplever att de inte får något gjort beror enligt Gisela Bäcklander på två saker: dels att arbetsdagen proppats full med uppgifter och möten som inte hör till ens kärnuppgifter och att man inte "kan" säga nej till det.

– Dels kan man få den känslan av att man jobbar väldigt fragmenterat och hoppigt. Man kanske svarar på mejl när det kommer ett mejl, istället för bara vid en viss tidpunkt på dagen.

När man ofta byter mellan uppgifter, och särskilt om det sker reaktivt istället för planerat och medvetet, så är det alltid lite ställtid för hjärnan. Uppmärksamheten stannar kvar en stund i det man nyss gjorde, enligt Gisela Bäcklander.

– Då känns det lätt rörigt och ofokuserat, och man ger sig aldrig tid att verkligen komma in i en lite svårare uppgift som kräver fokus. Om man inte kan tacka nej till möten och det är mycket möten så verkar det inte vara så bra synkroniserat mellan arbetsgivaren och medarbetarna vad som egentligen är prioriterat och viktigt att man jobbar med. Man skriver inte en bra rapport på 15-minutersintervall mellan Zoommöten.

Gisela Bäcklander påpekar att många tänker att de borde skärpa sig, men betonar att vi borde tänka annorlunda.

– Bannor och önsketankar är ineffektivt användande av kognitiva resurser. Risken med att tänka att man "borde vara bättre" är att man inte gör de effektiva hjälpsamma saker som faktiskt hjälper en att lyckas bättre – som att förbereda sig för utmanande situationer.

För egen del säger sig Gisela Bäcklander vara bra på att stänga ute distraktioner, som ljud och vad andra människor gör, åtminstone om hon får ha hörlurar och kan välja vart hon tittar.

– Däremot blir jag lätt distraherad av mina egna tankar, att jag kommer på olika saker som jag också borde eller skulle vilja göra. Om det blir mycket tankar som fladdrar omkring behöver jag ta lite tid att skriva ner dem så jag vet att jag inte missar något, och sen tydliggöra för mig själv igen: vad är det jag ska göra nu? Om det börjar kännas omöjligt att hålla en stadig tanke så behöver jag ta en paus. Kanske är det dags att gå ut eller röra på sig?

TIPS

Jobba ostört

  • Bryt ner dina att-göra-listor i specifika punkter Exempel på ospecifik punkt: "Mejla Anna och Ahmed". Exempel på specifik punkt: "Mejla tidslinje till Anna och Ahmed, begär in deras kontaktinformation; kolla ansökan igen för att se exakt vilken kontaktinformation som efterfrågas". Poängen med detta är att du gör ett arbete innan, som förenklar ditt arbete senare.
  • Blockera tid för fokuserade arbetspass Börja med 25 minuter. Förbered dig genom att tänka och skriva ner vad det är du ska fokusera på, och vad du ska göra. Om du tappar fokus läser du din påminnelse till dig själv och kommer tillbaka. Börjar du tänka på olika andra viktiga saker så skriver du ner dem på en separat lista och låter sakerna vila där tills du är klar med ditt fokuserade pass.
  • Kommunicera kring din tillgänglighet Planera separata tider för tillgänglighet och för fokus. Lägg mindre koncentrationskrävande uppgifter under den tid då du är tillgänglig för andra. Då kostar det mindre att bli avbruten och du kommer lättare igång igen med det du gör.

Källa: Gisela Bäcklander

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Distansarbete

Senaste om Tips och råd