
Bild: Christina Drejenstam Johansen
Sju tips för att klara kylan
Publicerat 6 februari 2019
När det är kallt försämras motorik och koncentrationsförmåga och risken för skador och olyckor ökar. Här kommer några heta tips till den som vill hålla värmen i vinter.
1. Ta reda på vad som gäller
Det finns inga regler som säger exakt hur kallt det får vara på en arbetsplats. Det skiljer sig åt beroende på om man sitter stilla och jobbar eller har ett fysiskt arbete samt om man jobbar inomhus eller utomhus. När det gäller kontorsarbete ska temperaturen kännas komfortabel för en majoritet av de anställda. Rekommendationen är att det ska vara mellan 20 och 24 grader. Om man till exempel arbetar i ett fryslager finns en standard med vilken man kan beräkna hur ofta man bör ta paus samt hur lång tid kroppen behöver för att återhämta sig efter ett arbetspass. Då handlar det inte om komfort utan om att förebygga hälsobesvär av kylan. Inom bygg och andra branscher där utomhusarbete är vanligt finns överenskommelser mellan fack och arbetsgivare kring temperatur. Ta reda på vad som gäller för din bransch.
2. Klä dig i flera lager
Att ha flera lager kläder på kroppen är ett smart sätt att skydda sig från kyla. Men det är inte antalet lager som är det viktiga, utan egenskaperna i textilierna. Allra viktigast är lagret närmast kroppen. Med ett underställ i ylle går det lättare att hålla värmen. Vid mycket låga temperaturer kan kläder räknas som personlig skyddsutrustning om de är CE-märkta. Det innebär att de anställda får den typ av plagg som behövs av arbetsgivaren för jobbet som ska göras. Ett annat bra tips är att tvätta sig dagen innan du ska ut i kyla - ej samma dag.Tänk också på att glasögon, klockor, ansiktssmycken och örhängen kan ge köldskador.
3. Glöm inte mössan
Det vi fick höra som barn stämmer faktiskt; utan mössa försvinner 50 procent av kroppens värme, enligt forskning från Lunds Tekniska Universitet. Det räcker alltså inte att ha en bra värmeisolering på resten av kroppen om man avstår från att värma huvudet.
4. Sko dig
Ett annat knep för att undvika nedkylning är att satsa på skor med tjocka sulor. Sulorna isolerar, vilket är särskilt viktigt för den som jobbar på is, betong eller kall asfalt – annars försvinner värmen ut den vägen.
5. Fimpa!
Låg temperatur minskar blodcirkulationen i kroppen. Det belastar hjärtat och gör att händer och fötter blir kalla. Att röka eller snusa försämrar också blodcirkulationen och kroppens möjligheter att försvara sig mot kyla blir ännu sämre.
6. Ta paus ofta och rör på dig
När det är kallt jobbar vi långsammare, koncentrationen minskar och motoriken blir sämre. När funktionsförmågan minskar ökar både risken för olyckor och belastnings-
skador. Om man jobbar i extrem kyla behöver man därför ta paus oftare. Det är också viktigt att hålla kroppen i rörelse.
7. Håll koll på prognosen
Det gäller att inte stirra sig blind på temperaturen utan också väga in andra väderförhållanden. Om det blåser och är fuktigt blir kylan extra kännbar och risken för skador ökar. Om det däremot är torrt och kallt blir kyleffekten inte lika stor. Arbetsgivaren är skyldig att göra en riskbedömning vid arbete i kyla. Är det riktigt kallt kan man fundera på om det går justera arbetstiderna eller anpassa arbetsuppgifterna.
Jobb i kyla
Två av tio sysselsatta är utsatta för kyla minst en fjärdedel av arbetstiden, 22 procent av männen och 13 procent av kvinnorna.
Yrken där stor andel av de sysselsatta utsätts för kyla:
- Snickare, murare och anläggningsarbetare
- Lantbrukare, skogsbrukare
- Lastbils- och maskinförare
- Förskollärare, fritidspedagoger
- Installations- och serviceyrken inom elektronik
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Så gör du
-
Skapa en plan för krissituationer
Så gör du • På varje arbetsplats behövs en krisgrupp och en plan för krissituationer. I planen ska det bland annat framgå vilken typ av kriser som kan uppstå hos er och vem som gör vad om något händer. Sju tips.
-
Fem tips för att motverka sexuella trakasserier
Så gör du • Sexuella trakasserier försvinner inte genom att skambelägga enskilda individer. Ofta behövs en genomlysning av hela företagskulturen där alla bidrar.
-
Tips för genusmedvetet arbetsmiljöarbete
Så gör du • Både män och kvinnor vinner på en jämställd arbetsmiljö. Om genusglasögonen är på i det systematiska arbetsmiljöarbetet ökar både hälsan och trivseln liksom kvaliteten på det arbete som utförs.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Tips för ett klimatsmartare kontor
Kontor • En ny undersökning visar att 42 procent av dem som jobbar på kontor tycker att arbetsgivaren gör för lite för att de ska kunna jobba klimatsmart. I en guide från Naturskyddsföreningen finns tips till företag hur man kan göra sitt kontor mer hållbart.
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.