5 tips för kreativa möten
Publicerat 1 mars 2018
Inte så sällan låser det sig på möten där syftet är att komma på så bra idéer som möjligt på begränsad tid. Men det finns några enkla knep för att få det att lossna.
Val av lokal och plats har större betydelse än man kan tro när syftet med ett möte är att vara kreativ och kläcka idéer. Kanske behöver man komma bort från kontoret, eller så räcker det med lite rekvisita i form av färgpennor, papper eller varför inte lego och klossar. Branschföreningen Svenska Möten har sammanställt tips på hur man får igång kreativiteten på en workshop.
1. Rita det du säger Testa att rita din idé. Då kommer ofta orden av sig självt.
2. Fram med alla idéer– även de dåliga Istället för att skriva ner alla bra idéer, börja med de dåliga. Förvånansvärt ofta kan det leda till en lösning som är precis så galen att den fungerar.
3. Skriv din idé som ett brev Om du har svårt att verbalt formulera din idé kan du testa att skriva ner den riktad till en särskild person. Det kan göra idén tydligare.
4. Gör en digital detox Sociala medier och smarta telefoner tar mycket tid i anspråk och gör att vi tappar fokus. Testa att stänga av för en dag och se om det väcker nya tankar.
5. Testa en idé i sociala medier Istället för att lägga tre månader på att försöka komma på den perfekta idén kan man testa att dela den på sociala medier för att se hur den tas emot. Den återkoppling man får kan man använda för att finslipa sin idé.
Källa: Svenska Möten

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Möten
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst - så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.