
Bild: Unsplash/Yutacar
Viktigt att chefen föregår med gott exempel
Publicerat 4 december 2017
På många företag är det snart dags för julfest. Vissa arbetsgivare låter alkoholen flöda fritt medan andra är betydligt mer restriktiva. Enligt en undersökning från IQ-initiativet har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.
Att påverkas negativt av en närståendes eller en kollegas drickande är vanligt. Det kan handla om allt från övergrepp till att känna sig otrygg. Enligt en undersökning från IQ-initiativet har 79 procent, 8 av 10, upplevt att andras drickande påverkar dem negativt. 4 av 10 svarar att deras eget drickande påverkar andra negativt.
– Fler behöver reflektera över hur deras drickande påverkar personer i sin omgivning. Jag är övertygad om att en ökad självinsikt kring hur den egna alkoholkonsumtionen påverkar andra leder till att många av de negativa effekterna av passivt drickande minskar, säger Anna Kervall, tillförordnad vd på IQ-initiativet.
Över hälften (51 procent) uppger att andra personers alkoholkonsumtion fått dem att känna sig kränkta, fler kvinnor än män uppger det.
Anna Kervalls råd till företag är att ordna en julfest där alla känner sig välkomna. Ingen ska behöva känna en kollektiv press att dricka alkohol, anser hon.
– Tänk på att du som chef är en förebild. Därför är det viktigt vilka signaler du själv sänder när det kommer till alkohol. Det du gör och säger påverkar dina anställda.
Inför julfesten
- Prata om er alkoholpolicy före julfesten.
- Tänk på att som chef är du en förebild.
- Se till att det finns likvärdiga och goda alkoholfria alternativ.
- Våga säga till om du tycker att en medarbetare dricker för mycket.
- Om något inträffar, prata om det direkt dagen efter!

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Alkohol och droger
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst - så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.