Hoppa till huvudinnehållet

Ingen ska behöva känna press att dricka alkohol på jobbets julfest, anser Anna Kervall, vd på IQ-initiativet.

Bild: Unsplash/Yutacar

Alkohol och droger

Viktigt att chefen föregår med gott exempel

På många företag är det snart dags för julfest. Vissa arbetsgivare låter alkoholen flöda fritt medan andra är betydligt mer restriktiva. Enligt en undersökning från IQ-initiativet har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.

Att påverkas negativt av en närståendes eller en kollegas drickande är vanligt. Det kan handla om allt från övergrepp till att känna sig otrygg. Enligt en undersökning från IQ-initiativet har 79 procent, 8 av 10, upplevt att andras drickande påverkar dem negativt. 4 av 10 svarar att deras eget drickande påverkar andra negativt.

– Fler behöver reflektera över hur deras drickande påverkar personer i sin omgivning. Jag är övertygad om att en ökad självinsikt kring hur den egna alkoholkonsumtionen påverkar andra leder till att många av de negativa effekterna av passivt drickande minskar, säger Anna Kervall, tillförordnad vd på IQ-initiativet. Foto: IQ-initiativet

Över hälften (51 procent) uppger att andra personers alkoholkonsumtion fått dem att känna sig kränkta, fler kvinnor än män uppger det.

Anna Kervalls råd till företag är att ordna en julfest där alla känner sig välkomna. Ingen ska behöva känna en kollektiv press att dricka alkohol, anser hon.

– Tänk på att du som chef är en förebild. Därför är det viktigt vilka signaler du själv sänder när det kommer till alkohol. Det du gör och säger påverkar dina anställda.

RÅD

Inför julfesten

  • Prata om er alkoholpolicy före julfesten.
  • Tänk på att som chef är du en förebild.
  • Se till att det finns likvärdiga och goda alkoholfria alternativ.
  • Våga säga till om du tycker att en medarbetare dricker för mycket.
  • Om något inträffar, prata om det direkt dagen efter!
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Alkohol och droger

Senaste om Tips och råd