Psykosociala frågor i fokus med ny tjänst
Publicerat 26 april 2017
Thrive är en tjänst som ställer frågor till medarbetarna om den psykosociala arbetsmiljön. Till skillnad från liknande verktyg läggs stor vikt vid att ge återkoppling till cheferna och komma med förslag på hur arbetsmiljön kan bli bättre.
Frågorna ställs varje vecka och handlar om arbetsbelastning, meningsfullhet, ledarskap och psykosocial arbetsmiljö utifrån den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4. Att svara på de elva frågorna tar mindre än en minut på datorn eller i mobilen och svaren analyseras sedan av coacher.
– Har en grupp höga eller låga resultat på arbetsbelastning diskuterar vi vad man kan göra, säger Lena Roos, projektledare och ansvarig för att leda individer och team på utvecklingsföretaget Tentio som tagit fram tjänsten.
Till skillnad mot andra liknande tjänster läggs stor vikt vid att coacha cheferna, ge förslag på förbättringar och hjälpa till med det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Vi har mer fokus på beteendeförändringar. Många jobbar med stora datamängder, men vi vill få kunderna att göra något också.
Coacherna håller i workshoppar för medarbetarna om bland annat teambuilding och hur man hittar sina talanger och styrkor. Andra teman kan vara stress och ohälsa, kommunikation, Kasam (känslan av sammanhang) och konflikter.
– Det är en blandning av presentation, individuella övningar och övningar i hela gruppen för att komma till insikter om de här frågorna, till exempel vad som gör att en konflikt uppstår, säger Lena Roos.
Thrive lanserades i slutet av januari och riktar sig till företag och organisationer som vill förbättra sin arbetsmiljö.

Krister Zeidler
Mer om Psykisk hälsa
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst - så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.