Psykosociala frågor i fokus med ny tjänst
Publicerat 26 april 2017
Thrive är en tjänst som ställer frågor till medarbetarna om den psykosociala arbetsmiljön. Till skillnad från liknande verktyg läggs stor vikt vid att ge återkoppling till cheferna och komma med förslag på hur arbetsmiljön kan bli bättre.
Frågorna ställs varje vecka och handlar om arbetsbelastning, meningsfullhet, ledarskap och psykosocial arbetsmiljö utifrån den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4. Att svara på de elva frågorna tar mindre än en minut på datorn eller i mobilen och svaren analyseras sedan av coacher.
– Har en grupp höga eller låga resultat på arbetsbelastning diskuterar vi vad man kan göra, säger Lena Roos, projektledare och ansvarig för att leda individer och team på utvecklingsföretaget Tentio som tagit fram tjänsten.
Till skillnad mot andra liknande tjänster läggs stor vikt vid att coacha cheferna, ge förslag på förbättringar och hjälpa till med det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Vi har mer fokus på beteendeförändringar. Många jobbar med stora datamängder, men vi vill få kunderna att göra något också.
Coacherna håller i workshoppar för medarbetarna om bland annat teambuilding och hur man hittar sina talanger och styrkor. Andra teman kan vara stress och ohälsa, kommunikation, Kasam (känslan av sammanhang) och konflikter.
– Det är en blandning av presentation, individuella övningar och övningar i hela gruppen för att komma till insikter om de här frågorna, till exempel vad som gör att en konflikt uppstår, säger Lena Roos.
Thrive lanserades i slutet av januari och riktar sig till företag och organisationer som vill förbättra sin arbetsmiljö.

Krister Zeidler
Mer om Psykisk hälsa
-
Ny bok gör upp med myten om positiva tankar
Psykisk hälsa • Nyckeln till förändring är inte att tänka annorlunda utan att göra annorlunda, enligt psykologen och författaren Siri Helle.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Bli bättre på att hantera oro
Psykisk hälsa • I kristider behöver vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.
-
Första sommarjobbet påverkar ungas syn på arbetslivet
Unga • För att sommarjobbet ska bli en bra upplevelse finns det sådant som både sommarjobbare och arbetsgivare bör tänka på.