
Bild: Mirum galleria
Nya restriktioner men inte lika stor omställning
Publicerat 8 december 2021
Mer hemarbete och munskydd och avstånd vid trängsel. I går kom nya restriktioner från regeringen för att stävja den ökande smittspridningen.
Ett flertal undersökningar har visat att merparten av svenskarna trivs med möjligheten att kunna arbeta hemma mer.
– Från början var det förvånande för mig eftersom det mest hördes kritiska röster och varningsrop. Det var också förvånande hur snabbt omställningen till digitala plattformar gick, säger Stefan Tengblad, Sveriges första professor i HR.
Bättre förberedda
Enligt honom pekar mycket på att chefer och arbetsgivare är bättre förberedda på att leda på distans nu när hemarbetet ökar igen.
– Förberedelserna är helt enkelt mycket bättre denna gång. Hybridarbete som många företag provat under hösten har god potential att leda till ökad produktivitet och även ökad arbetstillfredsställelse, minskad stress och lägre miljöpåverkan.
Men vissa utmaningar kvarstår – framför allt gäller det att hitta vägar framåt för att på bästa sätt kunna leda sina medarbetare på distans.
– Det är svårare att följa medarbetarnas arbete på distans och det är också en utmaning att arbetsleda nyanställda eller medarbetare som inte fått eller vill ta så mycket ansvar för de egna arbetsuppgifterna.
Som chef blir det en utmaning att snappa upp signaler att en medarbetare mår dåligt när man i princip bara träffas via skärmen.
– Det gäller att vara lyhörd på signaler, hur medarbetare agerar på olika möten, närvaron, vad kolleger säger, hur arbetsuppgifterna löses och personliga uppföljningssamtal där man kan ställa frågor.
Kunderna är vana
Från handelns håll är det inte en lika stor utmaning att vi nu inför julhandeln måste tänka mer på att hålla distans igen. Det anser Annelie Svensson, centrumchef för Mirum Galleria i Norrköping.
– Nu har vi väl fungerande system och rutiner. Vår uppgift i de nya föreskrifterna är att genom information påminna våra kunder att vi har ett gemensamt ansvar för att minska smittspridningen.
Under pandemiåret har Mirum Galleria jobbat för att hitta lösningar för en trygg och säker handelsmiljö.
– De regler om distans som vi anpassar oss till nu är enklare att förklara än i början av pandemin. Nu är kunderna både vana och har förståelse för Folkhälsomyndighetens beslut.
Annelie Svensson är inte orolig över att kunderna kan tänkas bli irriterade eller struntar i rekommendationerna.
– Det är inte handelns uppgift att agera polis. Det finns ett stort ansvar hos den enskilde för efterlevnaden av de nya reglerna. Jag tror inte att man medvetet struntar i restriktioner men i stressig julhandel kan det säkert hända att man glömmer och då fyller förhoppningsvis tydlig skyltning i handeln en viktig roll i att påminna om att hålla avstånd.
Enligt Annelie Svensson har handeln tagit enorma steg framåt under pandemin.
– Vi har fått kvitto på att fysiska handelsplatser fyller en viktig funktion som mötesplatser som inte går att ersätta med digital handel. Därför måste vi fortsätta att hålla avstånd och använda handsprit. Det är det nya normala.
Nya restriktionerna
Från och med den 8 december rekommenderas följande, steg 1:
- Hemarbete i viss mån.
- Lärosäten ska undvika större samlingar.
- Alla, både barn och vuxna, bör hålla avstånd i offentliga miljöer.
- Serveringsställen ska undvika trängsel.
- Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken rekommenderas för vuxna.
Rekommendationerna gäller till och med den 31 januari 2022. Om smittspridningen ökar ytterligare kan fler åtgärder bli aktuella.

Henrik Lenngren
Mer om Coronaviruset
-
Ytterligare stöd för att munskydd fungerar
Coronaviruset • Folkhälsomyndigheten avfärdade länge värdet av munskydd. Men en ny studie visar att munskydd minskar risken för smittspridning avsevärt.
-
Så har pandemin förändrat arbetslivet
Coronaviruset • Erfarenheten av vilka enorma följder smitta kan få för ett samhälle kommer prägla arbetslivet framöver, både vad gäller arbetssätt, avstånd och hygien. Det anser Håkan Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
-
Så undviker ni konflikter vid återgången till kontoret
Coronaviruset • En enda lång pina eller större frihet i vardagen? Åsikterna om distansarbetet under pandemin går isär. För att motverka konflikter när det är dags att återvända till kontoret behöver arbetsgivaren vara tydlig med hur arbetet ska organiseras, säger organisationspsykologen Charlotte Valleskog.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Här är Ekot
Bildreportaget • Vi har alla hört rösterna som troget ger oss de senaste nyheterna. Vi har kikat in bakom kulisserna på Sveriges Radios snart 85-åriga nyhetsredaktion.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
-
Det börjar med alldeles för många koppar kaffe
Krönika •